Emisar ONU pentru Orientul Mijlociu: Israelul trebuie să abandoneze ameninţările cu anexarea

Eduard Pascu |
Data publicării:

Emisarul ONU pentru conflictul din Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, a cerut Israelului să-şi "abandoneze ameninţările cu anexarea", invitându-i pe liderii palestinieni "să reia discuţiile cu toţi membrii Cvartetului" (SUA, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU), potrivit AFP.

"Îi invit pe colegii din Cvartet să lucreze cu Naţiunile Unite şi să vină rapid cu o propunere care să-i permită acestuia să-şi exercite rolul de mediator şi să lucreze împreună cu ţările din regiune pentru a face să avanseze pacea", a afirmat el într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Declaraţia sa, neobişnuit de directă, survine la o zi după anunţul preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, privind sfârşitul cooperării în materie de securitate cu Israelul, care plănuieşte anexarea teritoriilor din Cisiordania ocupată, notează AFP. Mladenov a precizat că va discuta cu liderii palestinieni cu privire la consecinţele practice ale anunţului lui Abbas, care nu au fost precizate de liderul ANP, transmite Agerpres.

 

Încălcarea dreptului internațional

 

"Anexarea zonelor din Cisiordania reprezintă o încălcare foarte gravă a dreptului internaţional şi ar constitui o lovitură devastatoare pentru soluţia cu două state", a avertizat emisarul ONU. Aceasta "ar închide uşa unei reluări a negocierilor şi ar ameninţa eforturile destinate să avanseze pacea în regiune şi eforturile noastre mai largi pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale", a menţionat Mladenov.

Ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, a subliniat la rândul său că o soluţie nu poate să treacă decât printr-o întâlnire a celor două părţi la aceeaşi masă de negociere. "Ceea ce este necesar în prezent, dacă sperăm să facem un prim pas în direcţia corectă, este ca părţile să se aşeze la aceeaşi masă. Consiliul nu poate dicta sfârşitul conflictului. Nu putem decât încuraja părţile să stabilească împreună ceea ce îşi doresc pentru a face progrese", a spus ea. Reprezentanta SUA i-a invitat din nou pe palestinieni să profite de oportunitatea planului de pace propus de Washington pe care ei l-au respins.

În intervenţiile lor, mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate, cum ar fi Indonezia sau ţări europene, au avertizat Israelul împotriva planurilor sale de anexare. Într-o declaraţie comună, Franţa, Belgia, Germania şi Estonia au reafirmat că "nu recomandă niciun fel de schimbare a frontierelor definite în 1967 decât în cazul când ea este decisă de israelieni şi palestinieni".

"Cerem ferm Israelului să se abţină de la orice decizie unilaterală care ar duce la anexarea unui teritoriu palestinian ocupat şi care ar fi apoi contrar dreptului internaţional", menţionează în declaraţia lor ţările respective, reafirmându-şi ataşamentul faţă de soluţia cu două state, singura capabilă să aducă pacea în regiune, potrivit lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel