Emiratele Arabe Unite neagă că ar fi vândut armament forțelor mareșalului libian Haftar

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Emiratele Arabe Unite (EAU) a negat dreptul de proprietate asupra munițiilor care au fost capturate în Libia de către forțele Armatei Naționale Libiene (GNA) care luptă împotriva forțelor mareșalului Khalifa Haftar.

Ministerul Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite a emis o declarație pe 2 iulie spunând că "afirmă angajamentul Emiratelor Arabe Unite față de Rezoluțiile din 1970 și 1973 ale Consiliului de Securitate al ONU privind sancțiunile și embargoul asupra armelor, re-iterând angajamentul EAU de a colabora pe deplin cu experții ONU și negând asupra proprietății armelor găsite în Libia".

Munițiile au fost găsite când forțele GNA au capturat orașul Gharyan, situat la sud de Tripoli, din mâinile forțelor mareșalului Khalifa Haftar, într-un atac care a avut loc pe 26 iunie. Forțele GNA le-au afișat pentru jurnaliștii din Tripoli pe 29 iunie și au afirmat că aparțin Emiratelor Arabe Unite.

Elementele prezentate au inclus cel puțin trei lansatoare pentru rachetele antitanc Javelin fabricate în SUA, cu cel puțin un tub de lansare armat și patru muniții calibru 155 mm marcate ca lovituri GP6 (proiectil de artilerie cu ghidare cu laser realizat de compania chineză Norinco).

Containerele Javelin poartă marca de contract (W31P4Q-04-C-0136) care a acoperit o comandă din iulie 2008 pentru rachete de Javelin, lansatoare și echipamente de sprijin pentru Emiratele Arabe Unite și Oman în valoare de 103 milioane USD. Alte livrări care au făcut obiectul acestui contract par să fi fost trimise armatei americane. Echipamentele au fost marcate astfel, cu numere de lot de producție, pentru a facilita urmărirea destinatarilor.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite caută informații suplimentare despre posibila proliferare a rachetelor Javelin. "Noi luăm foarte în serios toate acuzațiile de utilizare necorespunzătoare a articolelor de apărare din SUA", a spus el.

O sursă din industrie a spus în februarie că militarii din Emiratele Arabe Unite au primit livrări de proiectile GP6 pentru tunurile ușoare Norinco AH4 calibru 155 mm pe care le-au achiziționat.

Vezi și: Război Libia. Se dau lupte grele la 80 de kilometri de Tripoli

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel