Emiratele Arabe Unite își asigură o prezență militară permanentă pe insula strategică Mayyun din Yemen

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Agenția americană de presă Associated Press, citată de surse arabe și iraniene, a relatat că Emiratele Arabe Unite (EAU) au început să își consolideze prezența militară pe insula strategică yemenită Mayyun, în scopul permanentizării acesteia.

Associated Press a precizat că imaginile din satelit evidențiază construcția unei baze aeriene pe insula vulcanică Mayyun din Strâmtoarea Bab al-Mandeb, în largul Yemenului, situată pe unul dintre cele mai importante coridoare ale traficului maritim mondial atât pentru resursele energetice, cât și pentru bunurile comerciale.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care EAU au susținut în 2019 că își retrag forțele din coaliția arabă din Yemen condusă de Arabia Saudită.

Jeremy Benny, editor pe Orientul Mijlociu la firma de informații din surse deschise Genius, care a urmărit evoluțiile din Mayyun în ultimii ani, consideră că baza aeriană pare a fi un obiectiv strategic pe termen lung care nu are legătură doar cu războiul din Yemen, ci și cu transportul maritim. 

Surse yemenite au declarat că imaginile prin satelit au demonstrat că EAU au construit o pistă pentru avioane militare și clădiri, iar mai multe nave încărcate cu ciment și oțel au sosit în ultimele trei zile pe insulă. De asemena, acestea susțin că EAU au transferat, în ultimele zile, peste 300 de militari, printre care specialiști în utilizarea aeronavelor și angajați ai serviciilor de informații care deservesc dispozitive sofisticate de comunicații și spionaj. Pe insulă au mai fost identificate  tunuri și elicoptere "Black Hawk" și "Apache".

Forțe ale EAU au împiedicat localnicii să ajungă la construcții și au întreprins un proces de cumpărare a terenurilor de la populația locală, determinând strămutarea a zeci de familii.

Surse din Golf au dezvăluit că EAU au primit sprijinul unor ofițeri israelieni din cadrul Serviciului Militar de Informații (AMAN) și Agenției Generale de Securitate (Mossad), pentru a-și consolida ocupația asupra noii insule yemenite.

În acest context, în Yemen există o stare de nemulțumire la nivel popular, dar și  oficial, din cauza extinderii prezenței agresive a EAU. Tweeterii și activiștii yemeniți au lansat o campanie pentru retragerea forțelor străine din țară, în special a celor din EAU.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel