Elveția prelungește mandatul militarilor săi în Kosovo până în 2026

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Consiliul Statelor din Elveția (Camera Superioară a Adunării Federale a Elveției) a decis cu o mare majoritate să prelungească desfășurarea forței elvețiene de menținere a păcii în Kosovo până în 2026, mandat care expiră la sfârșitul acestui an, și să-i lase loc de manevră în ceea ce privește personalul.

Prezența forțelor elvețiene în Kosovo rămâne necesară din cauza fragilității situației, a subliniat reprezentantul partidului Alianța Elvețiană de Centru, Andrea Gmur-Schonenberger, în numele Comisiei pentru Politică de Securitate.

"Este în interesul Elveției să mențină Swisscoy (prescurtarea de la Swiss Company), care este integrat în KFOR, în special din motive de securitate", a anunțat Consiliul Statelor.

Thierry Burkart, deputat al Partidului Radical Liberal din Elveția, a vorbit despre marea diasporă kosovară din Elveția. El a spus că un conflict armat în Balcani ar putea strămuta mii de oameni. "Fluxurile de refugiați ar fi o sarcină gigantică pentru autoritățile noastre", adăugând că o retragere a Elveției din Kosovo nu va fi înțeleasă de partenerii internaționali.

Ministrul elvețian al Apărării, Viola Amherd, a menționat că "tensiunile continuă", în ciuda faptului că situația este relativ "calmă și stabilă".

Prelungirea mandatului Swisscoy, care expiră la sfârșitul anului 2023, și posibilitatea creșterii contingentului la maximum 30 de militari au fost aprobate cu 33 de voturi pentru, 2 împotrivă și 2 abțineri de Camera Superioară a Parlamentului. Consiliul Național nu s-a hotărât încă în această problemă.

Dacă Consiliul Naţional va accepta decizia Consiliului Statelor, numărul de personal poate fi ajustat mult mai rapid în funcţie de nevoi.

Bugetul Swisscoy pentru 2023 se ridică la aproximativ 41 de milioane de euro.

Dezbaterea din Parlamentul Elvețian vine într-un moment în care Kosovo și Serbia discută propunerea Uniunii Europene pentru un acord de normalizare a relațiilor dintre cele două părți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel