Editorial al ministrului Çavuşoğlu, la cinci ani de la puciul eșuat din Turcia: De ce lupta împotriva FETO trebuie să continue cu fermitate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Imagine din timpul puciului eșuat din 2016
Foto: Imagine din timpul puciului eșuat din 2016

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, cu ocazia comemorării puciul militar eşuat din urmă cu cinci ani.

DefenseRomania redă în integralitatea articolul semnat de către șeful diplomației turce, în care Turcia transmite că lupta împotriva FETO (acronim prin care Ankara se referă la mișcarea condusă de Fethullah Gulen care s-a aflat în spatele loviturii de stat eșuate din 2016) trebuie să continue.

Articolul semnat de Mevlüt Çavuşoğlu ne este transmis prin Ambasada Turciei în România.

„Adesea, comunitatea internațională condamnă terorismul în toate formele și manifestările sale și își afirmă hotărârea de a lupta împotriva terorismului. Este atitudinea potrivită, în condițiile în care terorismul rămâne o amenințare majoră la adresa securității comune, a bunăstării, valorilor și speranței întregii omeniri pentru un viitor mai bun.

Fenomenul terorismului a cunoscut o transformare în ultimii ani. Odată cu lărgirea scopurilor și mijloacelor organizațiilor teroriste, acțiunile lor au căpătat noi dimensiuni. Organizațiile teroriste încearcă să se adapteze la evoluțiile sociale, economice și tehnologice, precum și la mediul internațional într-o continuă transformare. Unele grupări teroriste nu sunt foarte clar vizibile, fiind ascunse sub paravanul bine aranjat al instrumentelor de propagandă. Chiar și acest fapt impune o reevaluare a strategiei globale anti-terorism. Lupta eficientă împotriva terorismului necesită o percepție cuprinzătoare și conștientizarea despre organizațiile teroriste de nouă generație, precum și o perspectivă și voință politică nouă de care comunitatea internațională ar trebui să dea dovadă.

E timpul să demontăm clișeele și să ne reanalizăm propria înțelegere asupra noilor amenințări teroriste. Un nou tip de organizație teroristă, și anume Organizația Teroristă Fetullahistă (FETO), și lupta Turciei cu aceasta sunt un exemplu grăitor în acest sens.

Turcia s-a confruntat cu o tentativă brutală de lovitură de stat din partea FETO, pe 15 iulie 2016. FETO, o organizație teroristă clandestină infiltrată în structurile statului, a încercat să distrugă democrația și să îndepărteze cu forța de la putere guvernul ales democratic. În acea noapte neagră, în urma acțiunilor teroriste ale FETO, 251 de cetățeni au fost uciși și peste 2000 răniți. Instituțiile statului, în special Parlamenul și Președinția, simboluri ale voinței publice a națiunii noastre, au fost luate cu asalt și atacate cu armament greu, inclusiv tancuri, avioane și elicoptere militare.

Cum au putut membrii FETO să fie atât de nemiloși față de națiunea turcă în acea noapte? Cum au ajuns într-atât de ostili guvernului ales democratic și ordinii constituționale legitime? Răspunsurile la aceste întrebări ar putea conține indicii despre formarea și structura acestei grupări deosebit de periculoase, care activează eficace în numeroase țări.

Membrii acestei organizații insidioase au fost încă de la început supuși îndoctrinării și manipulării în Turcia și în alte țări, abuzând de valorile naționale și spirituale, cu precădere în așa-numitele instituții educaționale de tip școli, centre lingvistice sau cămine studențești. Viziunea și gândirea acestora a fost formată și modelată în jurul ideilor și așa-zisei înțelepciuni a liderului rețelei, Fetullah Gulen, auto-intitulat „imamul universului”. Ierarhia distorsionată din interiorul FETO impune ca toți să se raporteze la ordinele lui ca fiind absolute, neputând fi contestate sau puse sub semnul întrebării nici chiar când încalcă drepturile omului sau contravin valorilor democratice. FETO a îndoctrinat copii și tineri în așa măsură încât, pentru a-i controla cu totul, i-a îndepărtat chiar și de prieteni și familie. Instigatorii FETO ai loviturii de stat, ca niște roboți teleghidați, nu au ezitat să îndrepte armele către colegii lor, gata să le ia viața în noaptea zilei de 15 iulie, la ordinele FETO.

Indivizii afiliați FETO sunt de asemenea capabili să se ascundă adoptând diferite identități în societatea în care trăiesc. Organizația se concentrează în special pe aparatul public civil, militar și de securitate. Scopul final este să preia conducerea instituțiilor statului.

Experiența Turciei de dinainte de lovitura de stat abundă de exemple ale metodelor ilicite la care FETO recurge pentru a-și promova agenda.

Acestea includ șantajul politicienilor și al funcționarilor publici, înșelăciune pentru fraudarea concursurilor de admitere și plasarea membrilor în instituțiile statului, manipulare, acuzații inventate pentru a demara acțiuni judiciare împotriva oponenților, precum și instrumentarea presei, a mediului de afaceri, prin școli și rețele ONG înființate cu acest scop.

Ținta principală a FETO este, evident, Republica Turcia. În acest scop, s-au angajat în activități de propagandă sistematică pentru ostilizarea opiniei publice internaționale față de Turcia. Îmi permit aici să ofer un sfat prietenos: ar fi o mare greșeală să se creadă că FETO este o amenințare doar la adresa Turciei. Fără îndoială că cercetările judiciare în țările unde FETO activează ar aduce la lumină multe din ilegalitățile sale, de la corupție și infracțiuni financiare, până la fraude cu vize și aplicații de azil. E timpul ca aceste țări să inițieze demersurile necesare în acest scop.

Contrar celor susținute de membrii săi, FETO nu face parte din vreun conflict politic în Turcia, ci este o rețea teroristă criminală. Toate partidele politice reprezentate în Marea Adunare Națională a Turciei, fie că sunt la guvernare sau în opoziție, recunosc FETO ca organizație teroristă criminală.

Mesajul meu e clar. Trebuie să acționăm împreună și cu egală hotărâre, împotriva tuturor organizațiilor teroriste, indiferent de forma pe care o iau, inclusiv FETO. Niciun compromis nu poate fi făcut cu cei care comit acte de terorism. Le datorăm asta cetățenilor noștri, victimelor terorismului și generațiilor viitoare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel