ECOWAS se pregătește pentru o eventuală intervenție militară în Niger

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Națiunile din Africa de Vest se pregătesc pentru o posibilă intervenție militară în Niger, în urma loviturii de stat militare de acum câteva săptămâni. Cu toate acestea, țările blocului regional declară că nu au renunțat încă la rezolvarea pașnică a crizei.

Armata Nigerului l-a răsturnat pe fostul președinte al țării, Mohamed Bazoum, pe 26 iulie, marcând cea de-a șaptea lovitură de stat din Africa de Vest și Centru în trei ani. Această acțiune a sporit și mai mult instabilitatea în regiunea săracă aflată deja sub efectele unei insurgențe islamiste prelungite.

Blocul regional ECOWAS a stabilit joi, 10 august, activarea unei forțe pentru un posibil angajament militar împotriva armatei Nigerului. Încă nu se știe cât de mare este forța desemnată și care este componența exactă a țărilor contributoare la aceasta.

După un summit între șefii de stat din regiune, desfășurat în capitala Nigeriei, Abuja, blocul s-a angajat să impună sancțiuni și interdicții de călătorie, să înghețe activele militare ale Nigerului și să activeze o forță regională.

Franța, a cărei colonie a fost cândva (1895/1958 - 1922) Nigerul, a anunțat că sprijină toate concluziile care au rezultat în urma reuniunii ECOWAS. Cu toate acestea, Parisul nu a indicat dacă va oferi sprijin concret în cazul unei intervenții militare.

În ciuda faptului intră în rândul celor mai sărace țări din lume, Nigerul, care este de două ori mai mare ca suprafață decât Franța, este al șaptelea mare producător de uraniu din lume, un material cheie pentru alimentarea centralelor nucleare. Statele Unite, Franța, Germania și Italia au staționate trupe militare în această țară, ca parte a războiului împotriva islamiștilor din regiunea Sahel.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel