ECOWAS pune pe picioare o forță regională care să intervină împotriva loviturilor de stat și a terorismului

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Duminică, la Abuja, liderii țărilor din Africa de Vest au decis să înființeze o forță regională menită să intervină nu numai împotriva terorismului, ci și în cazul unor lovituri de stat precum cele la care regiunea a fost martoră în ultimii doi ani, a anunţat un înalt oficial. ECOWAS pune pe picioare o forță regională care să intervină împotriva loviturilor de stat și a terorismului.

Liderii statelor membre ale Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest (ECOWAS) sau reprezentanţii acestora au acordat până la 1 ianuarie un termen Consiliului Militar de guvernământ din Mali să elibereze cei 46 de militari din Coasta de Fildeş care au fost capturaţi în iulie, a declarat Omar Turay, președintele Comisiei ECOWAS.

Liderii au susținut un summit care a inclus pe agenda sa de lucru soarta acestor militari, care a declanșat o criză periculoasă între Mali și Coasta de Fildeș, două țări care fac parte din grup, precum și repercusiunile loviturilor de stat care au avut loc în regiune în ultimii doi ani în Mali, Burkina Faso și Guineea.

Mai multe țări din regiune se confruntă cu acțiuni ale unor grupuri armate extremiste, care au pornit din nordul Mali și au ajuns în centrul acestei țări, dar și în Burkina Faso și Niger, iar prezența lor se extinde spre sud și Golful Guineei.

Armatele naționale sunt în mare parte lipsite de putere și cooperează cu actori externi, Națiunile Unite, Franța sau chiar Rusia.

Turay a menționat că oficialii militari din regiune se vor întâlni în a doua jumătate a lunii ianuarie pentru a discuta despre mecanismele de formare a forței regionale. El a adăugat că liderii țărilor din Africa de Vest au decis să nu se bazeze doar pe contribuțiile voluntare, care și-au arătat limitele, fără a oferi mai multe detalii.

În Mali și Burkina Faso au avut loc două lovituri de stat în mai puțin de un an, iar calitatea de membru a celor trei țări a fost suspendată în organele de decizie ale ECOWAS. Sub presiune, militarii s-au angajat să renunțe la putere în termen de doi ani, după o perioadă de tranziție, în care susțin că vor să-și "reformeze" statul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel