Echipamentele de securitate chinezeşti folosite în aeroporturi vor fi interzise de Lituania

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
Aeroportul Heathrow, Londra
Aeroportul Heathrow, Londra

Lituania, ţară membră a NATO, a anunţat vineri interzicerea echipamentelor destinate controalelor pe aeroporturi care sunt fabricate de compania chineză Nuctech, invocând îngrijorări pentru securitatea naţională.

O comisie numită de guvern a ajuns la concluzia că echipamentele Nuctech "nu răspundeau intereselor securităţii naţionale", a declarat pentru AFP Rasa Jakilaitiene, o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului Ingrida Simonyte, relatează Agerpres, care citează AFP.

Ea a refuzat să furnizeze mai multe detalii, afirmând că informaţiile primite de la agenţiile statului sunt clasificate.

Nuctech dorea să participe la licitaţii pentru contracte de livrare a echipamentelor de control în aeroporturile lituaniene.

Decizia autorităţilor de la Vilnius a intervenit într-un context de îngrijorări crescânde ale ţărilor occidentale privind prezenţa echipamentelor chinezeşti în infrastructurile esenţiale, inclusiv pentru dezvoltarea reţelelor 5G.

Cotidianul american The Wall Street Journal, citând documente intrate în posesia sa, a relatat anul trecut că agenţiile americane au contactat guvernele europene pentru a împiedica Nuctech să instaleze sisteme în aeroporturile de pe continent.

Lituania, membră a Uniunii Europene, este un aliat fidel al SUA în cadrul NATO şi găzduieşte în prezent un batalion al trupelor americane.

Decizia autorităţilor de la Vilnius a fost "salutată" de Robert Gilchrist, ambasadorul american în Lituania. Aceasta a fost luată "pentru a proteja securitatea naţională şi infrastructurile esenţiale din Lituania", a declarat el pentru agenţia BNS.

Laurynas Kasciunas, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională şi apărare, a declarat că "investiţiile şi achiziţiile în sectoare strategice trebuie să răspundă unor criterii de securitate transatlantică".

"Această decizie arată că Lituania a decis să nu facă parte din tehnosfera creată şi controlată de China", a declarat el vineri pentru France Presse.

Agenţia de informaţii lituaniană a avertizat în raportul său anual că "pătrunderea activă a investiţiilor chineze" reprezintă un risc de "pierdere a controlului resurselor şi infrastructurilor, de manipulare a pieţii şi de influenţă politică".

SUA încurajează ţările din lumea întreagă să abandoneze echipamente de telecomunicaţii 5G concepute şi fabricate de gigantul chinez Huawei, invocând riscuri de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel