E pregătit Kievul pentru un razboi pe două fronturi? Șeful Armatei ucrainene răspunde criticilor: Contraofensiva, aproape de o străpungere importantă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni / Brigada 22 Mecanizată
Militari ucraineni / Brigada 22 Mecanizată

Diferențele de opinii între oficialii occidentali și cei ucraineni, în privința abordării contraofensivei, nu mai sunt un secret pentru nimeni.

Așa cum arată și The Wall Street Journal, există discuții tensionate între oficialii americani și ucraineni de câteva săptămâni privind strategia de contraofensivă.

Armata americană este de părere că este nevoie de o schimbare de tactică: Ucraina trebuie să-și concentreze forțele în sud și să încerce să spargă apărarea Federației Ruse pentru a ajunge la Marea Azov.

Oficialii spun că trupele ucrainene sunt prea împrăștiate de-a lungul liniei frontului: există mai multe trupe ucrainene concentrate în apropiere de Bahmut și alte orașe din est decât sunt dislocate în sud, care sunt zone strategice mult mai importante, arată aceștia.

 

Care este varianta câștigătoare?

Americanii spun că forțele Kievului trebuie să-și consolideze puterea de luptă într-un singur loc, iar în est să păstreze forțe pentru a putea opri avansul rusesc.

Însă, oficialii ucraineni au argumentele foarte puternice pentru actuala dispunere de trupe: ”Câți ocupanți sunt în est? 200 000. Propunerea (occidentalilor n.r.) este următoarea - să ne luăm Forțele Armate de acolo și să le transferăm în altă parte (...) După aceea, se vor întâmpla următoarele: în câteva zile, (rușii vor ocupa n.r.) Sloviansk, Kramatorsk. Apoi vor merge la Pavlograd, Dnipro. Malurile vor fi tăiate. Cred că aceasta este exact speranța pe care o au și la Harkiv”,  a răspuns președintele Zelenski.

Analiștii ISW nu sunt de acord cu criticile surselor occidentale și spun că operațiunile ucrainene în alte părți ale frontului rămân importante, deoarece ”fixează” acolo trupele ruse și împiedică întărirea în continuare a forțelor de ocupație (din sud).

 

Forțele ucrainene se apropie de linia a doua de fortificații

 

Totuși, se pare că ucrainenii și-au ajustat strategia, iar acțiunile de luptă ale forțelor ucrainene au tot mai mare succes. Schimbarea tacticii, prin renunțarea la atacuri în forță cu blindate (care să se expună rachetelor antitanc și minelor) pare că dă roade. Ucrainenii au lovit puternic, în ultimele săptămâni, centrele logistice și depozite de muniție ale rușilor.

Mai mult, potrivit lui Valeri Zalujnîi, șeful Armatei ucrainene, trupele sale sunt aproape de o străpungere importantă.

Contraofensiva este sângeroasă și lentă, dar Forțele Armate ucrainene au trecut de prima linie de apărare a Rusiei, a confirmat și șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley.

Potrivit Statului Major ucrainean, Forțele armate ale Ucrainei au avansat în sudul Ucrainei, în direcțiile Novodanilivka - Novoprokopivka și Mala Tokmachka - Ocheretovate. De asemenea, continuă o operațiune ofensivă în direcția Melitopol.

ISW anticipează că eliberarea localității Robotîne va oferi trupelor ucrainene mai mult spațiu de manevră pentru a lansa un atac asupra a doua linie de apărare a Federației Ruse. Analiștii arată că trupele ucrainene au avansat și dețin controlul pe cea mai mare parte a localității Robotîne.

Forțele de Apărare din regiunea Zaporojie spun că ostilitățile de la Robotîne au durat mai mult de o săptămână.

Probabil că următoarea linie de apărare rusă ar putea fi relativ mai slabă decât prima, notează analiștii ISW, care scriu că nu au observat întărirea unităților rusești în zonă cu noi unități sau unități, cu excepția repoziționării laterale a grupurilor Diviziei a 7-a Aeropurtate și a sosirii elementelor din Batalionul ”Akhmat-Sud”, în august. Forțele ruse staționate în Zaporijia s-au apărat de contraofensiva ucraineană încă de la începutul operațiunii de eliberare a Ucrainei, fără rotație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel