”Subiectul HIMARS-ului belaruso-chinez”. După vizita în China, Lukașenko ar putea debloca ajutorul Chinei pentru regimul de la Kremlin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Acordurile dintre dictatorul de la Minsk și liderul chinez Xi Jinping ar putea permite Rusiei să primească ajutor indirect din partea Chinei, pentru eludarea sancțiunilor.

Președintele belarus Oleksandr Lukașenko și președintele chinez Xi Jinping au semnat la 1 martie un pachet de 16 documente care ar putea facilita eludarea sancțiunilor rusești prin canalizarea ajutorului chinez către Rusia prin Belarus”.

Documentele includ o strategie pentru dezvoltarea industrială comună belarusă-chineză, un document privind cooperarea științifică și tehnică belarusă-chineză pentru 2023-2024 și un memorandum de înțelegere privind proiectele comune care utilizează împrumuturi guvernamentale chinezești.

Lukașenko a declarat că Belarus este interesat de aprofundarea cooperării cu China în domeniul dezvoltării tehnologice, inclusiv crearea de întreprinderi mixte, modernizarea întreprinderilor din Belarus cu ajutorul tehnologiilor moderne chineze, precum și comerțul cu bunuri și servicii. 

 

De ce e atât de importantă vizita

Lukașenko a spus că producătorii din Belarus sunt interesați să studieze „competențele și tehnologiile companiilor chineze în formarea bazei de componente, producția de motoare, transmisii, poduri, alte unități și agregate”. 

ISW evaluează  că China ar putea transfera în secret echipamente militare sau cu dublă utilizare în Rusia prin Belarus. 

Lukașenko poate fi folosit oricând ca acoperire pentru cooperarea Chinei cu Rusia lui Putin, inclusiv privind furnizarea de arme. Conducerea chineză ar putea să se teamă de cooperarea directă cu Moscova pentru a nu se confrunta cu sancțiuni occidentale, iar Minskul este partenerul perfect pentru tranzitarea echipamentelor chineze.

”Cred că, desigur, tema cooperării în sfera militaro-industrială a fost discutată în timpul vizitei lui Lukașenko, ca și în toate vizitele anterioare. Doar contextul situației este complet diferit atunci când există război, agresiune împotriva Ucrainei.

Știm că anterior exista producția comună de arme. De exemplu, sistemele de rachete cu lansare multiplă ”Polonez” sunt ceva similar cu omologul HIMARS. Aceste MLRS sunt de producție comună belarusă-chineză. Cred că s-a discutat și acest subiect, poate mai larg”, crede unul dintre opozanții regimului de la Minsk, Pavlo Latushko, într-un interviu acordat NV.

***

ISW sugerează că Lukașenko ar putea urmări și o oarecare independență față de Moscova, în sprijinul eforturilor sale de lungă durată de a construi influența economică chineză în Belarus, pentru a respinge presiunile de integrare a Rusiei, deși „aceste măsuri cel mult vor întârzia campania în curs a Rusiei pentru a asigura deplinul control economic asupra Belarusului”.

Mai multe documente se referă, de asemenea, la comerțul și cooperarea economică chino-belarusă. 

Lukașenko a vorbit în sprijinul extinderii prezenței economice a Chinei în Belarus în februarie 2021, când „Lukașenko și-a intensificat eforturile de a amâna preluarea Belarusului de către Rusia prin statul Uniunii”, a menționat ISW.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel