După trei luni de la incident, nava Ever Given va fi eliberată de autoritățile egiptene

Cătălin Costea |
Data publicării:

Nava-container gigant „Ever Given”, care la sfârșitul lunii martie a blocat Canalul Suez timp de aproape o săptămână, va fi eliberată mâine, 7 iulie, în urma unui acord la care s-a ajuns între autorități și proprietarii navei, a informat recent administrația canalului.

Miercuri va avea loc semnarea acordului de soluționare care pune capăt disputelor privind situația navei de 400 de metri lungime, iar aceasta va fi lăsată să plece, a declarat reprezentantul Autorității Canalului Suez (ACS).

De asemenea, “Stann of London”, casa de avocatură care reprezintă proprietarului navei și asiguratorul, a informat că s-a convenit asupra unei ”soluții formale” și că se pregătesc pentru plecarea navei.

Nici ACS și nici reprezentanții casei de avocatură nu au furnizat detalii privind soluția la care s-a ajuns, însă acordul marchează sfârșitul disputei apărute după ce Ever Given a eliberat calea navigabilă a cărei blocare a zdruncinat piețele globale de transport maritim.

Se cunoaște totuși că autoritatea canalului a solicitat inițial peste 900 de milioane de dolari daune și despăgubiri care includeau recuperarea cheltuielilor legate de eliberarea navei, precum și alte costuri și daune. Cifra a fost ulterior redusă la 550 de milioane de dolari.

Proprietarul japonez Shoei Kisen Kaisha Ltd. și asiguratorii navei au oferit inițial 150 de milioane de dolari.

ACS a dat în judecată proprietarul navei, iar un tribunal egiptean a dispus confiscarea navei până la soluționarea litigiului. Autoritatea canalului a declarat, totuși, că este dispusă să ajungă la un acord extrajudiciar și că nava va fi lăsată să plece odată cu încheierea unui astfel de acord.

Nava a fost ținută în această perioadă în Marele Lac Amar, situat aproximativ la jumătatea Canalului Suez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel