După retragerea rușinoasă din Herson, următoarea manevră a Armatei ruse vizează încercarea de a încercui trupele ucrainene în Donețk

Ionel Copcea |
Data publicării:

Mai multe surse rusești, între care și portalul topcor.ru, citând corespondenți militari sau martori oculari din zonele de conflict din Ucraina, au informat că Forțele Armate ale Federației Ruse încearcă să preia inițiativa strategică de la armata ucraineană. Astfel, pe 16.11.2022, trupele ruse au intrat în ofensivă pe direcția Zaporojie. Este vorba despre al cincilea sector al frontului, în care forțele ruse au început operații ofensive active. 

Atacul militarilor ruși asupra pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei are loc în zona așezării Hulyaypole, unde este amenajată una dintre cele mai puternice fortificații ale trupelor ucrainene.

Intenția armatei ruse este să străpungă Ternovatoye până la Vasilyevka, pentru un acces suplimentar la Pavlograd, în Regiunea Dnepropetrovsk. Acest lucru va face posibilă ocuparea teritoriilor din regiunile Zaporojie și Donețk ce se află încă sub controlul forțelor ucrainene, precum și perturbarea semnificativă a aprovizionării cu unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei în Donbas.

 

Ucraina confirmă că Rusia încearcă încercuirea trupelor sale din Donețk

 

Această informație a fost confirmată și de consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Aleksei Arestovich.

Participând la o emisiune televizată, acesta a declarat că planurile conducerii trupelor ruse au în vedere încercuirea grupării armatei ucrainene din așa-zisa Republică Populară Donețk. Arestovich ai mai sugerat că Forțele Armate ale Federației Ruse ar mai putea face și o altă încercare de a ataca din nordul Regiunii Harkov, pentru a avansa către Pavlograd.

Oficialul ucrainean a reamintit faptul că strategia rușilor a fost aproximativ aceeași și la începutul “operației militare speciale”, când încercau să acționeze prin încercuiri mari și mici ale unităților din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

În opinia sa, este prea devreme pentru a spune dacă rușii își vor putea realiza acum planurile care au eșuat în primăvară.

“Detaliile sunt încă necunoscute, dar situația poate evolua într-un mod destul de neplăcut”, a concluzionat Arestovich.

 

Rusia va forța ofensiva după mobilizarea celor 300.000 de rezerviști

 

Comentariul autorului: Probabil că, pe măsură ce Rusia va transfera în zona de conflict din Ucraina cei aproape 300.000 de rezerviști mobilizați recent, trupele ruse vor încerca să treacă la ofensivă în toate zonele în care acum se află în apărare, ca urmare a contraofensivei desfășurate de armata ucraineană. Este vorba în primul rând de regiunile Zaporojie și Donețk, unde, la rândul ei a concentrat trupe și armata ucraineană, pregătindu-se pentru noi acțiuni ofensive.

În paralel, armata rusă încearcă să pună în dificultate procesele de conducere și de asigurare logistică a trupelor ucrainene, care acționează în estul și sudul țării, prin executarea de lovituri cu rachete de croazieră și drone asupra unor obiective militare și de infrastructură energetică ale Ucrainei.

Atacurile aeriene și de pe mare au fost intesificate în ultimele zile, cu toate că surse ucrainene și occidentale afirmă din ce în ce mai des că trupele ruse au rămas fără rezerve de rachete balistice și de croazieră.

Este adevărat că au scăzut în intensitate loviturile executate de pe platforme terestre, respectiv cu ajutorul complexelor de rachete operativ-tactice Iskander-M.

Ca urmare, se poate aprecia că rușii au dificultăți în această zonă, unde stocurile de rachete se apropie de epuizare.

Nu este exclus însă ca, în perioada următoare, pe teritoriul Ucrainei să apară rachetele balistice iraniene, despre care s-a vorbit atât de mult în ultimul timp. Dacă Rusia a achiziționat într-adevăr astfel de rachete din Iran, ele vor începe să fie întrebuințate în scurt timp de către militarii ruși. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel