După podul monumental peste Atlantic, aviația militară a SUA nu vrea să fie surprinsă într-o confruntare cu China: SUA construiesc trei noi forțe operative

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35 @official Website
Sursă foto: F-35 @official Website

Conducerea Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF) consideră că unitățile sale au nevoie de o mobilitate și mai mare pentru a lupta „de la egal la egal” cu China.

Forțele Aeriene „nu sunt atât de dislocabile pe cât cred că ar trebui să fie” pentru a-și sprijini operațiile a declarat, luni, secretarul USAF, Frank Kendall.

Concluzia vine după ce în această vară, USAF au făcut un pod aerian monumental peste Atlantic pentru a disloca, în Europa, 100 de avioane de luptă la exercițiul Air Defender 2023, iar mai târziu au fost nevoite să trimită de urgență în Orientul Mijlociu aeronave A-10 și F-35 pentru a descuraja Iranul și Rusia.

În acest context, precum și în eventualitatea unei posibile confruntări militare cu China în Pacific, USAF vor efectua, până la începutul anului viitor, o „evaluare amplă” pentru a îmbunătăți dislocarea trupelor.

Acest nou efort de „re-optimizare” pentru „competiția de mare putere” va examina toate aspectele în care Serviciul organizează, antrenează și echipează pentru a sprijini comandanții combatanți și forța întrunită, a declarat Kendall.

„Pe măsură ce am aflat cum ne-am optimizat pentru a sprijini implementările actuale, în special în Orientul Mijlociu, devine din ce în ce mai clar că este nevoie de mai multe schimbări și că trebuie să accelerăm acest proces”, a adăugat Kendall.

 

SUA construiesc trei noi forțe operative

 

2. Air Defend... (air-defender-23_38443000.jpg)

Air Defender 23. Foto: U.S. Air Force

Pentru a înțelege cât mai bine de ce anume au nevoie USAF în viitor, vor fi constituite trei noi forțe operative (”Task Forces”) care vor fi trimise către diferite comandamente pentru a exersa noi modalități de proiecție a forțelor, într-un efort de a îmbunătăți capacitatea serviciului de a-și desfășura trupele.

„Vineri, am aprobat crearea în cadrul Forțelor Aeriene a trei noi forțe operative aeriene care să servească pentru a experimenta modalități de a furniza mai eficient unități integrate dislocabile: două pentru [Comandamentul Central al SUA] și unul pentru [Comandamentul Indo-Pacific al SUA]”, a precizat Kendall la Conferința Aer, Spațiu și Cyber (Air, Space & Cyber Conference), citat de publicația americană Defense One.

Noile „forțe operative aeriene” nu sunt unități permanente, dislocabile, dar vor ajuta serviciul să învețe cum să se desfășoare mai bine în întreaga lume, a argumentat Kendall.

Scopul acestui nou efort este de a identifica, până în ianuarie, o „gamă de schimbări”, a spus secretarul. Efortul va fi condus de cinci echipe din departament, fiecare urmând să se concentreze pe o linie diferită de efort:

- Organizare: „Cum suntem organizați, atât la nivel de cartier general (headquarters), cât și pe teren”;

- Echipare: „Cum echipăm forța”;

- Personal: „Cum recrutăm, păstrăm și formăm oamenii, inclusiv modul în care optimizăm traseele de carieră și gestionăm talentul”;

- Pregătire: „Cum creăm, susținem și evaluăm pregătirea de luptă în cadrul Forțelor Aeriene și Spațiale”;

- Sprijinirea forței: „Cum oferim sprijin forțelor operaționale aeriene și spațiale, inclusiv furnizarea de instalații, mobilizarea, demobilizarea, furnizarea de medicină operațională etc”.

 

O criză de amploare cum ar fi un război cu Iranul sau China, scenarii luate în calcul de americani

 

3. Avioane de... (f-16-sua_41433700.png)

Avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Comentariul autorului: Constituirea, deși temporară pentru 3-4 luni, a trei noi forțe operative de către USAF depășește cu mult stadiul de exercițiu la scară mare sau demonstrație de forță și se încadrează mai degrabă într-o evaluare amănunțită a modului în care serviciul răspunde la o criză de amploare, cum ar fi un război îndelungat cu Iranul sau, posibil, China.

Evaluarea nu are, totuși, ca scop verificarea planurilor operaționale de angajare care sunt în sarcina comandamentelor regionale, oprindu-se la stadiul în care o nouă forță operațională ajunge în teatru și este gata de luptă. Activitatea acoperă tot spectrul cunoscut de probleme prin care se asigură trimiterea unei forțe gata pregătite de luptă la dispoziția unui comandant regional, inclusiv aspectele de mobilizare, lucru mai rar verificat în ultimii 20 de ani, pe fondul relaxărilor de securitate.

Încă nu se cunoaște dacă în cadrul seturilor de activități presupuse de această amplă evaluare vor fi dislocate și un număr mare de aeronave de luptă în zona Orientului Mijlociu și cea indo-pacifică, dar pentru ca simularea să fie cât mai apropiată de realitate este posibil să asistăm și la exerciții de dislocare pe scară largă a aviației militare americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel