După o pauză lungă Rusia atacă masiv în apropierea graniței României. Două F-16 ale Turciei au decolat de pe Borcea în timpul atacurilor asupra porturilor ucrainene

Ionel Copcea |
Data publicării:
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia

În cursul nopții de 10.02.2024, trupele ruse au lansat noi atacuri asupra unor ținte din spatele frontului ucrainean. În același timp, încă din cursul serii, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost anunțată o alertă de raid aerian, după ce a devenit cunoscut faptul că mijloacele de cercetare au identificat decolarea unui avion rusesc MiG-31K, purtător de arme hipersonice.

Mai multe explozii au fost semnalate în regiunile Nikolaev și Odesa. Ca urmare, au fost avariate o serie de facilități de infrastructură portuară, inclusiv depozite cu componente pentru producerea de drone maritime.

Presa de propagandă rusă susține că cel puțin trei explozii au avut loc la obiective ucrainene din orașul Ochakov și conform ultimelor date, ar fi fost vizate hangarele care găzduiau dronele navale de atac ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

În regiunea Odesa, după o pauză destul de lungă, dronele rusești au lovit ținte din orașele-port de la Dunăre, Izmail și Chilia.

 

Ministerul Apărării din România confirmă atacurile ruse la Gurile Dunării. Două avioane F-16 ale Turciei au decolat de la Borcea ca urmare a atacurilor, iar alte două F-uri românești erau pregătite să intervină

 

2. Atac asupr... (atac-asupra-portului-izmail_18909500.jpg)

Atac asupra portului ucrainean Izmail, 3 septembrie 2023

În cursul nopții de 9/10 februarie, forțele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România, anunță MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații.

Ulterior, la ora 05.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor.

Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06.20, mai arată MApN.

Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

 

Rusia a atacat mai multe regiuni din Ucraina în această noapte

 

3. -imagine fara descriere- (atac-port-izmail_51729600.jpeg)

După câte se pare, armata rusă nu s-a limitat numai la lovirea unor ținte de pe direcția sudică. Astfel, au fost lovite și facilități din regiunile Harkov și Sumy, dar și de pe teritoriul aflat sub controlul Kievului din așa-zisa republică populară Donețk, inclusiv din districtul Pokrovsky. În apropiere de Harkov, Sumy și în vestul Donețk, au fost atacate locuri de desfășurare a personalului Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv din cadrul apărării teritoriale.

În altă ordine de idei, cu o zi înainte (vineri, 09.02.2024), trupele ruse au atacat ținte din orașul Vovchansk din regiunea Harkov cu ajutorul rachetelor Iskander lansate de pe teritoriul regiunii Belgorod.

Situat la o distanță de aproximativ patru kilometri de granița cu Rusia, orașul Vovchansk este folosit de militarii ucraineni pentru a desfășura arme cu care să lovească regiunea vecină Belgorod. În plus, așezarea reprezintă un nod rutier semnificativ, prin care trec autostrăzile importante din punct de vedere logistic spre Harkov și Velyky Burluk. Aproape întotdeauna, lansările de rachete ucrainene și loviturile de artilerie asupra localităților Belgorod și Shebekino sunt efectuate din zona localității Vovchansk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel