Rușii au reluat atacurile cu rachete de croazieră asupra Ucrainei: Au fost utilizate bombardierele de tip Tu-95MS și Tu-22M3

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cursul nopții de joi spre vineri, trupele ruse au executat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Au fost vizate preponderent obiective militare, între care puncte de comandă, centre de comunicații sau locuri de dislocare a tehnicii militare. De asemenea, au fost lovite ținte ale infrastructurii energetice și de aprovizionare cu combustibili, care sunt întrebuințate în mod activ în scopuri militare.

 

Sirenele care anunțau alerta aeriană au început să sune în timpul nopții, mai întâi în regiunile din estul Ucrainei, respectiv Dnepropetrovsk, Poltava și Harkov, precum și partea controlată de autoritățile de la Kiev din Republica Populară Donețk. Ulterior, alertele au fost extinse în Regiunile Kirovograd, Nikolaev, Odesa, Sumy și Cernigov, dar și în zonele controlate de Ucraina din Regiunile Herson și Zaporojie. Lista regiunilor intrate în alertă a fost extinsă apoi cu Vinnița, Kiev și Cerkasy, după care au cuprins întreg teritoriul ucrainean. Alerta aeriană a fost anulată la ora locală 06:20.

Pentru executarea loviturilor aeriene, partea rusă a întrebuințat bombardiere de tip Tu-95MS și Tu-22M3 din dotarea Aviației cu rază lungă de acțiune. De asemenea, a fost folosită și Aviația Operativ-Tactică, pentru lansarea așa-numitelor “bombe înaripate”, care pot să lovească ținte la zeci de kilometri distanță. Atacurile au vizat atât linia frontului, cât și raioanele din spatele acesteia, unde sunt pregătite rezervele Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit reprezentanților ruși, rachetele de croazieră cu bazare aeriană au distrus simultan mai multe sisteme de rachete antiaeriene livrate Ucrainei de țările occidentale. De asemenea, au fost cauzate pagube semnificative bazei materiale a Forțelor Armate ale Ucrainei și „gărzii ofensive”, care este formată din personal aparținând Gărzii Naționale ucrainene, Poliției naționale și Serviciului de frontieră.

Potrivit postului de televiziune ucrainean TSN, explozii au fost auzite în Kiev, Kremenciug, Dnepropetrovsk, precum și în Regiunile Kiev, Nikolaev, Poltava și Cerkasy.

După cum a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, în districtul Obolonsky din capitală, „linia electrică locală a fost întreruptă”.

Pe rețelele de socializare se discută intens subiectul unei rachete rusești care a lovit una dintre clădirile înalte din orașul Uman, Regiunea Cerkasy. În timp ce sursele ucrainene au semnalat faptul că ținta acesteia a fost o clădire rezidențială, reprezentanții ruși susțin că a fost vorba despre o încercare neprofesionistă de a intercepta o rachetă de croazieră, care a vizat una dintre facilitățile militare din regiune. Resturile rachetei au lovit clădirea din Uman, care a suferit daune semnificative.

Alte surse rusești nu exclud ca atacul din Uman să reprezinte o provocare deliberată a regimului de la Kiev pentru a implica Israelul în conflict. După cum se știe, Uman este centrul hasidismului bratslav, unul dintre curenții iudaismului.

Comentariul autorului: Ultimul atac masiv cu rachete de croazieră a fost efectuat de trupele ruse asupra Ucrainei pe 09 martie 2023.

Probabil că, reluarea atacurilor cu rachete de croazieră, după o pauză de câteva săptămâni, are ca scop perturbarea pregătirilor desfășurate de militarii ucraineni pentru iminenta contraofensivă anunțată de mai mult timp.

Trebuie semnalat faptul că loviturile cu rachete au loc în apropierea datei probabile de declanșare a acțiunilor ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei, respectiv 30 aprilie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel