După cucerirea Luganskului trupele ruse avansează în Doneţk, dar cu pierderi mari. Situație dificilă pentru Ucraina în Donbas

Darius Muresan |
Data publicării:
Trupe ruse și ale republicii autoproclamate, în Donbasul ocupat
Trupe ruse și ale republicii autoproclamate, în Donbasul ocupat

În ultimele ore, armata rusă şi-a continuat ofensiva în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, după ce a cucerit regiunea vecină Lugansk, chiar dacă - potrivit Kievului - în unele locuri suferă pierderi şi este forţată să se retragă, relatează Agerpres, care citează EFE.

Cele mai crâncene lupte se dau în direcţia Sloviansk, oraş supus unor bombardamente intense în ultimele zile, şi Kramatorsk, unde - potrivit armatei ucrainene - trupele sale au reuşit să avanseze, cauzând 'pierderi importante' inamicului.

Acestea sunt ultimele date furnizate miercuri de Statul Major al Forţelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook, dar care nu pot fi verificate dintr-o sursă independentă.

Trupele ruse încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile tactice pe frontul din Sloviansk şi au bombardat zone de lângă Krasnopolie şi Bohorodicine cu mortiere, artilerie şi rachete, potrivit acestui raport, care susţine că unele teritorii au fost minate.

Pe frontul din Kramatorsk, forţele ruse au bombardat infrastructuri civile în zone din jurul localităţilor Siversk şi Hrihorovka.

Cu toate acestea, trupele ucrainene au provocat pierderi semnificative ruşilor în timpul încercării lor de a avansa în direcţia Verhniokamianske, Bilohorivka şi Hrihorivka, forţând ocupantul să se replieze, potrivit aceluiaşi raport militar.

În schimb, în regiunea Harkov, în nord-estul ţării şi a cărei capitală cu acelaşi nume este al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, ruşii desfăşoară operaţiuni pe acest front cu elicoptere, tancuri, mortiere şi artilerie, precum şi cu rachete asupra unor sectoare din jurul localităţilor Sosnovka, Saltine, Malaia Danilovka, Cerkaski Tîşki, Vesele, Kutuzovka, Mospanovo, Husarivka, Cepoli şi Nova.

Totodată, patru nave ruseşti echipate cu rachete de înaltă precizie rămân 'în aşteptare' în apele Mării Negre, potrivit Statului Major ucrainean.

Moscova şi-a concentrat strategia în ultimele săptămâni pe preluarea controlului asupra întregului bazin carbonifer Donbas, alcătuit din regiunile Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, cu care Rusia are graniţă comună.

Totodată, Konaşenkov a mai raportat că la est de oraşul Soledar, tot în Doneţk, Forţele aerospaţiale ruse au distrus un depozit de rachete şi arme de artilerie al brigăzii 57 mecanizate, unde ar fi fost depozitate 1.500 de obuze de diverse calibre şi peste o sută de sisteme de rachete antitanc de fabricaţie străină.

Referitor la veridicitatea rapoartelor făcute zilnic de către generalul Igor Konaşenkov, jurnaliştii de investigaţie ruşi de la publicaţia Proiekt au sesizat, după ce au analizat ansamblul comunicărilor acestuia de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina la 24 februarie, că armata rusă 'a preluat controlul' asupra aceloraşi localităţi de cel puţin trei ori - şi, se pare, că a distrus mai multe echipamente decât avea în realitate Ucraina, potrivit Meduza.io, o publicaţie independentă rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel