După ce au pictat avioane pe asfalt, rușii au început să deseneze și siluete de submarine false în bazele navale de la Marea Neagră

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rușii continuă să deseneze siluete de echipamente militare pe teritoriul bazelor de dislocare, mizând pe eficiența acestora. La început, au fost pictate cantități mari de siluete de avioane pe aerodromuri, iar acum au început să deseneze și imagini cu submarine pe chei (dane) pentru a induce în eroare serviciile de informații din țările occidentale și din Ucraina.

Presa rusă a remarcat cu sarcasm că acum artiștii sunt solicitați nu numai în Forțele Aerocosmice, ci și în Forțele Navale ale Federației Ruse.

În ultimele zile, a devenit cunoscut faptul că, în portul Novorossiysk de la Marea Neagră a apărut un desen al unei siluete, care se presupune că seamănă cu un submarin diesel-electric din clasa Varshavyanka (Kilo în clasificare NATO), Proiect 636.3, atunci când este privit de la mare altitudine. Toate aceste submarine din apele adiacente fac parte din Brigada 4 Submarine a Flotei ruse din Marea Neagră.

Aceste lucruri au fost semnalate de serviciile de informații din Marea Britanie și de presa britanică. A fost prezentată o imagine din satelit, în care apare un submarin rusesc real, andocat în baza navală. Pe digul de alături, a fost pictată o siluetă de proastă calitate a unui submarin de același tip.

Imaginile de calitate scăzută ale siluetelor nu sunt capabile să inducă în eroare mijloacele avansate de cercetare aeriană sau sistemele optice de dirijare a armelor adversarului.

Însă, aici nu este vorba despre o încercare de înșelare a sateliților sau a mijloacelor optice, ci despre inducerea în eroare a rachetelor de croazieră și antinavă. Acestea nu zboară numai în baza coordonatelor, iar sistemele lor de dirijare includ în plus și o imagine a țintei pentru o mai mare precizie. Aici apare oportunitatea de a înșela rachetele aflate în zbor, care pot fi direcționate spre desen.

Ministerul britanic al Apărării a precizat faptul că “doctrina militară rusă pune un accent deosebit pe utilizarea tehnicilor de camuflaj și înșelăciune (adesea cunoscute sub denumirea de maskirovka), pentru a spori supraviețuirea forțelor ruse și pentru a ascunde intenția lor operațională”.

,,Forțele ruse au făcut foarte probabil eforturi pentru a-și spori și îmbunătăți utilizarea tehnicilor maskirovka pentru a atenua pierderile grele suferite în ultimii doi ani de Flota rusă din Marea Neagră, dar și de Forțele Aerocosmice”, se arată într-un raport al reprezentanților ministerului.

,,Siluetele navelor au fost, de asemenea, pictate pe marginea cheiurilor, probabil pentru a deruta operatorii ucraineni de vehicule aeriene fără pilot”, se precizează și în actualizarea zilnică a serviciilor de informații britanice.

Deocamdată, nu este clar dacă siluete similare de momeală navală au fost observate și în altă parte.

În concluzie, se poate aprecia că utilizarea de către Ucraina a rachetelor de croazieră, precum și a dronelor aeriene și maritime, a determinat deja forțele ruse să implementeze o gamă largă de măsuri suplimentare de protecție a forței la diferite baze, în special din Crimeea. Probabil că, silueta submarinului de pe digul din Novorossiysk face parte din acest amestec defensiv.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel