După ce a început să primească arme din Occident, Armenia va livra Ucrainei tehnică militară de producție sovietică

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Tochka-U Sursa foto: Twitter
Sistem Tochka-U Sursa foto: Twitter

Surse rusești au informat, pe 20.11.2023, că Armenia a început să primească arme occidentale și, în schimb, va oferi Ucrainei modele mai vechi de tehnică militară sovietică. Astfel, Erevanul va transfera la Kiev lansatoare de rachete Tochka-U, precum și complexe de apărare antiaeriană.

După câte se pare, SUA au impus o astfel de rocadă, care implică transferul în Ucraina al unor armamente din arsenalele Forțelor Armate ale Armeniei.

În acest fel, regimul Pashinyan face un gest extrem de neprietenos față de Moscova. Este foarte posibil ca autoritățile de la Kremlin să ia anumite măsuri de represalii la nivel diplomatic și de altă natură împotriva conducerii actuale de la Erevan.

Probabil că, decizia privind transferul la Kiev a complexelor de rachete Tochka-U a fost luată pe timpul întâlnirii dintre secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigoryan, și șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, de la sfârșitul lunii octombrie. Între altele, pe timpul întrevederii dintre cei doi oficiali, Ermak i-a mulțumit lui Grigoryan pentru alăturarea Armeniei la grupul de state care susțin “formula ucraineană pentru pace”.

Numărul exact de complexe Tochka-U ce vor fi transferate în Ucraina nu este, deocamdată, cunoscut. Se pare însă că este vorba despre cel puțin trei instalații de lansare și aproximativ 200 de rachete. În ultima perioadă, au apărut unele informații referitoare la posibilitatea ca Armenia să fi trimis la Kiev mai multe instalații de acest tip, chiar înainte de începerea operației militare speciale.

Pe lângă rachetele sol-sol, Statele Unite consideră că Armenia ar trebui să trimită Ucrainei și alte categorii de arme. Este vorba, în special, despre sisteme de rachete sol-aer de tip Osa-AK, al căror număr poate fi de până la 40 de unități.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel