După ce 100.000 de etnici armeni au fugit în Armenia, președintele Azerbaidjanului a ridicat steagul în capitala din Nagorno-Karabah

Președintele azer Ilham Aliyev, vizitând macabrele „trofee de război”. Sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan - Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi
Președintele azer Ilham Aliyev, vizitând macabrele „trofee de război”. Sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan - Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi

Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a ridicat steagul țării sale în capitala teritoriului disputat Nagorno-Karabah. Vizita lui Aliyev de astăzi în regiune, asupra căreia Azerbaidjanul a recăpătat controlul într-o ofensivă fulgerătoare în septembrie, a fost prima sa vizită în două decenii de guvernare. Azerii numesc acest oraș Hankendi, în timp ce armenii îl numesc Stepanakert.

„Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a ridicat steagul național al Republicii Azerbaidjan în orașul Khankendi și a ținut un discurs”, se arată într-un comunicat de presă din biroul lui Aliyev. Ofensiva de 24 de ore a Azerbaidjanului de luna trecută a pus capăt a trei decenii de dominație etnică armeană în regiune, care era încă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie în ultimele trei decenii în regiune, care a fost o enclavă cu o majoritate etnică armeană. Regiunea a intrat inițial sub controlul forțelor etnice armene în luptele separatiste care s-au încheiat în 1994. Cu toate acestea, în timpul războiului din 2020, Azerbaidjan a recuperat părți din Nagorno-Karabah împreună cu teritoriul înconjurător pe care forțele armene le-au luat în timpul conflictului anterior.

Aproape 100.000 de etnici armeni, majoritatea populației etnico-armene din regiune, au fugit în Armenia după ce ultima ofensivă a Azerbaidjanului a oferit efectiv controlul asupra restului regiunii. Biroul lui Aliyev a declarat că a vizitat alte câteva locuri și orașe din Nagorno-Karabah, inclusiv orașele Agdar (Martakert) și Xocali (Ivanyan), unde a arborat și steagul azer.

El a fost filmat în uniformă militară de camuflaj în timpul ridicării drapelului și în timpul unei vizite la Sarsang, unde a fost fotografiat privind apa și munții din jur. Astăzi a marcat și cea de-a 20-a aniversare de la preluarea puterii de către Aliyev ca președinte al Azerbaidjanului.

Revenirea Karabakhului sub controlul Azerbaidjanului a fost scopul tatălui său, Heydar Aliyev, care era și președinte, iar Ilham susține acum că și-a îndeplinit jurământul tatălui său .

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel