După anunțul privind pierderi de un sfert de miliard cauzate de un proiect secret, directorul financiar al Lockheed Martin demisionează

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Lockheed Marin
Sursă foto: Lockheed Marin

Gigantul din domeniul apărării, Lockheed Martin, a numit marți, 3 august, un veteran al companiei ca director financiar interimar, după ce Kenneth Possenriede s-a retras neașteptat.

Possenriede, care se afla în funcție din 2019, a demisionat din motive personale, a informat compania într-un comunicat de presă, în locul său fiind numit, cu caracter temporar, John Mollard, care deținea funcțiile de trezorier și vicepreședinte.

Mollard a lucrat pentru Lockheed Martin aproape patru decenii, din care trezorier în ultimii cinci ani.

„Având în vedere cele aproape patru decenii cu Lockheed Martin, precum și familiarizarea cu afacerile, părțile implicate și structura capitalului companiei, John este cel mai potrivit pentru a gestiona finanțele organizației noastre”, în timp ce compania caută un înlocuitor pentru Possenriede, a declarat James Taiclet, director executiv al Lockheed Martin.

 

Motivul demisiei ar fi o pierdere de 225 milioane de dolari cauzată de un proiect militar clasificat

 

Motivele retragerii neobișnuite ale lui Possenriede nu sunt clare, dar potrivit specialiștilor americani, demisia a venit după ce Lockheed Martin a anunțat, pe 26 iulie, o pierdere de 225 milioane dolari, pe trimestrul doi, cauzată de proiect militar clasificat în domeniul aeronauticii.

Analistul Capital Alpha Partners [companie americană specializată în analiză economică strategică], Byron Callan, a declarat miercuri, într-o notă adresată investitorilor, că suma „nu este mare”. Cu toate acestea, Callan a speculat că, dacă pierderea este cauza plecării lui Possenriede, ar putea fi vorba despre modul în care a fost tratată situația, iar Callan s-a întrebat dacă au existat avertismente anterioare care au fost ratate, se precizează într-un articol al publicației Defense News.

Compania a declarat luna trecută, că pierderea financiară, care a rezultat din probleme de performanță, a apărut după ce Lockheed a efectuat în luna mai o analiză profundă a programului, fiind raportată consiliului de administrație în iunie.

„La încheierea analizei și pe baza negocierilor curente cu clienții noștri, s-a stabilit că costurile totale pentru finalizarea fazei actuale a programului sunt de așteptat să depășească prețul contractului”, a precizat compania în documentele sale privind trimestrul doi.

 

Programul NGAD 

 

Comentariul autorului: Pe baza declarațiilor din 26 iulie, ale fostului director financiar al Lockheed Martin, Kenneth Possenriede, presa americană a speculat că proiectul militar secret din domeniul aeronauticii, care a cauzat pierderi, ar fi avionul de luptă de generația a șasea, cunoscut sub acronimul de NGAD (Next Generation Air Dominance).

Până la data respectivă, Forțele Armate ale SUA și companiile din domeniul industriei de apărare au păstrat secretul privind constructorul aeronavei, refuzând să facă publice informații în acest sens.

Pe de altă parte, faptul că Lockheed Martin ar fi constructorul NGAD, nu reprezintă o mare surpriză sau un mare secret, bogata experiență a companiei în domeniul aeronautic pe partea avioanelor invizibile (stealth), făcând-o candidatul perfect pentru un astfel de proiect, deci nu ar fi constituit motiv de demisie referirea că se lucrează la un proiect secret de avion.

Totuși, anunțul că există ”probleme de performanță” la proiectul respectiv are cu totul o altă dimensiune în contextul concurenței SUA cu China și Rusia. Divulgarea unei astfel de informații are implicații profunde, deoarece NGAD se credea aproape operațional, iar descurajarea strategică prin această aeronavă, drept una din piesele principale în acest puzzle destul de complicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel