Dronele ucrainene Bayraktar devin mai puțin eficiente pe front din cauza apărării aeriene îmbunătățite a rușilor

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Dronele Bayraktar TB2 de fabricație turcească, care au ajutat Ucraina in mai multe operatiunii militare, desafsaurate de la începutul războiului, au acum o utilitate limitată în contextul în care forțele rusești își consolidează apărarea aeriană, potrivit unui oficial militar ucrainean.

Evaluarea colonelului Volodimir Valiukh, comandant în cadrul Direcției principale de Informații (GUR) din Ucraina, vine în contextul în care vehiculele aeriene fără pilot la bord de toate dimensiunile și aromele continuă să joace un rol-cheie pe frontul din Ucraina. Dar, potrivit colonelului ucrainean au intrat în joc noi constrângeri tactice în utilizarea dronelor.

În primele săptămâni ale invaziei rusești, drona  TB2 a fost deseori menționată pe prima pagină a ziarelor.

Printre tintele lovite de dronele ucrainene Bayraktar TB2 se numără cinci tancuri, șase piese de artilerie remorcate, șase nave militare, două trenuri logistice, două lansatoare multiple de rachete, două tunuri antiaeriene și peste o duzină de rachete sol-aer, potrivit site-ului olandez Oryx.

Cu toate acestea, în cursul anului trecut, mai multe rapoarte au relatat că dronele păreau să fi dispărut din imaginile disponibile ale acțiunilor de pe câmpul de luptă și că utilizarea lor a devenit mai limitată în fața unor sisteme rusești de apărare aeriană mai sofisticate.

"Pentru TB2, nu vreau să folosesc cuvântul inutil, dar este greu să găsești situații în care să le folosești", a declarat Valiukh.

Într-un interviu acordat publicației Defense News, colonelul ucrainean a precizat că, în mod evident, acestea drone încă mai sunt utilizate, dar că frecvența și rolurile lor în misiuni s-au schimbat.

"Suntem extrem de recunoscători pentru că avem drone TB2, dar la începutul războiului au fost desfășurate mai mult", a declarat Valiukh. Acum, când apărarea aeriană rusă a fost îmbunătăţită și utilizarea sistemelor de război electronic a fost intensificată, a adăugat el, ultimul zbor cu o dronă Bayraktar TB2  pe care l-a observat a durat doar 30 de minute.

Conform producătorului turc Baykar, dronele pot rămâne în aer timp de 27 de ore.

În același timp, însăși compania Baykar a explicat pentru Defence News că declarațiile privind eficiența limitată a navei sale amiral trebuie tratate cu puțin scepticism.

,,Faptul că nu vedem niciun filmuleț nu înseamnă neapărat că dronele nu sunt folosite", a declarat directorul general Haluk Bayraktar pentru Defense News.

El a precizat că dronele operează într-un mediu dificil, cu sute de sisteme de apărare aeriană rusești cu rază medie și lungă de acțiune desfășurate în raza de acțiune, dar sunt totuși eficiente.

,,În prezent, Bayraktar TB2 sunt folosite în principal pentru a efectua zboruri zilnice pentru a urmări țintele, ceea ce poate fi la fel de valoros ca și atacul", a spus Bayraktar.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel