Dronele FPV: Arma care a schimbat războiul modern poate distruge tancuri care valorează câteva milioane de dolari

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni care operează o dronă de tip FPV: Sursa foto: AFU.
Militari ucraineni care operează o dronă de tip FPV: Sursa foto: AFU.

Utilizarea intensă a dronelor FPV în luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești a schimbat dramatic imaginea războiului modern. Folosirea în luptă cu succes a uneia sau mai multor drone ieftine, de tip FPV, poate distruge echipamente în valoare de milioane de dolari. Acest lucru este evidențiat deja în numeroase materiale video care prezintă utilizarea în luptă a unor astfel de drone pe linia frontului din Ucraina.

Dronele FPV sunt un tip de dronă care este controlată cu ajutorul funcției "first-person view" - presupune transmiterea de imagini video în timp real de la o cameră instalată în partea din față a dronei. Operatorul controlează drona cu o telecomandă și vede în timp real tot ceea ce surprinde camera cu ajutorul unor ochelari VR, ca și cum ar sta în interiorul dronei, la fel ca un pilot de avion.

Acestea nu sunt echipamente militare, ci sunt folosite în viața de zi cu zi pentru a realiza materiale video sau şedinţe foto. 

Dronele sunt extrem de manevrabile și pot schimba rapid direcția. Acest lucru necesită un nivel ridicat de îndemânare și pregătire. Acest lucru se datorează faptului că operatorul trebuie să controleze drona pe tot parcursul zborului. Caracteristicile depind de modelul specific, dar dronele FPV pot atinge viteze de peste 100 de kilometri pe oră și chiar mai mult.

În războiul ruso-ucrainean, dronele FPV sunt cvadricoptere de mare viteză controlate cu ajutorul unei căști speciale.

 

Dronele kamikaze FPV sunt o armă redutabilă

 

Armata ucraineană folosește dronele FPV ca ''drone kamikaze'', deoarece au instalat pe acestea diferite focoase, precum și pentru a arunca muniție asupra tintelor inamice, după care drona se întoarce. Astfel de drone sunt utilizate în mod tot mai des pe frontul din Ucraina. În mâini unui operator bine preagatit, dronele kamikaze FPV sunt o armă redutabilă capabilă să distrugă diverse vehicule blindate, se arata într-o analiză publicată de Ukrainian Military Center.

Dronele pot transporta muniție de diferite tipuri și greutăți, pot intra cu ajunge cu uşurinţă în tranșee și șanțuri și pot intra prin trapele și ușile vehiculelor inamice. Astfel de drone pot lovi ținte inamice la distanțe de până la 10 kilometri și posibil chiar mai mult.

Armata ucraineană a folosit în mod intens drone FPV aproape de la începutul invaziei rusești la scară largă. Acestea sunt operate de diferite unități ale Forțelor Armate, ale Gărzii Naționale, ale SBU și ale Forțelor pentru Operațiuni Speciale, precum și de către Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina și alte unități militare.

Citeşte şi: ''Operațiunea Unity'' a fost aproape realizată - primele 5.000 de drone PFV ajung la Forţele Armate Ucrainene

Începând cu anul 2022, diverse grupuri de voluntariat ucraineni au început să asambleze și să achiziționeze masiv drone comerciale pe care să le ofere armatei ucrainene.

Unul dintre marile avantaje ale dronelor FPV este prețul lor și precizia ridicată. Cele mai bune modele costă jumătate din prețul unui quadcopter Mavic obișnuit. De exemplu, o dronă care costă până la 1.000 de dolari poate transporta o încărcătură explozivă care, dacă este loveşte cu succes ţinta, poate avaria și chiar distruge complet un vehicul de luptă al infanteriei sau un tanc inamic în valoare de câteva milioane de dolari.

 

Cum se face producția de drone FPV în Ucraina?

 


Inițial, grupurile de voluntari și producătorii privați au folosit componente achiziționate în principal din China pentru a fabrica aceste drone.

În prezent, producția a fost pusă în funcțiune pe plan local și este vorba de mii de drone FPV produse pe lună. Producătorii lucrează în prezent la diversificarea aprovizionării cu piese și la stabilirea producției de componente individuale în Ucraina pentru a deveni mai puțin dependenți de piața externă.

În iulie, Ministerul ucrainean al Apărării din Ucraina a anunțat că, începând cu februarie 2022, a adoptat sau a pus în funcțiune 28 de modele de drone de diferite tipuri.

"Printre acestea se numără 9 modele de drone kamikaze, dintre care 3 drone de tip avion și 6 modele de drone FPV. Numărul total de UAV-uri și drone livrate Forțelor Armate ale Ucrainei în cadrul achizițiilor făcute de Ministerul ucrainean al Apărării este de mii de unități", se preciza la acel moment.

Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, după ce procedură pentru producători a fost simplificată în toamna anului trecut, perioada de acceptare în exploatare a noilor echipamente a fost redusă de la doi ani la câteva săptămâni.

În august 2023, Iaroslav Oliynyk, consilier al ministrului pentru industrii strategice, a declarat la conferința iForum că trei uzine naționale de stat ucrainene au început deja să producă drone FPV.

De asemenea, el a subliniat că Ministerul Industriilor Strategice lucrează pentru a extinde și dezvolta piața ucraineană de drone, căutând modalități de parteneriat cu producătorii publici și privați. În plus, acesta localizează producția de componente în Ucraina și cooperează cu investitori, fonduri și producători internaționali.

În septembrie, Ministerul Apărării din Ucraina a aprobat pentru utilizare în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei o dronă de atac FPV KH-S7, care este proiectată pentru a distruge o varietate de ținte terestre mobile și staționare.

Apariția dronelor FPV pe frontul războiului ruso-ucrainean, care îndeplinesc diverse misiuni de luptă, a dus la dezvoltarea acestui segment de drone care pot distruge vehicule blindate, atât ca drone kamikaze, cât și ca drone reutilizabile cu un mecanism de aruncare a muniției pe țintă.

Pentru că utilizarea cu succes a uneia sau mai multor drone ieftine duce la reducerea sau dezactivarea oricărui echipament militar, inclusiv a celor scumpe. Costul de producție/operare a dronelor FPV este disproporționat față de costul și timpul necesar pentru producerea unui nou tanc sau a unui vehicul de luptă pentru infanteriei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel