Dronele de recunoaștere ale Ucrainei devin la fel de utile ca rachetele GMLRS pentru sistemele HIMARS (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data publicării:
Atac cu rachete asupra operatorilor ruși de UAV-uri, filmat de drona ucraineana Shark, în primăvara anului 2024. Sursa Foto: Ukrspecsystems.
Atac cu rachete asupra operatorilor ruși de UAV-uri, filmat de drona ucraineana Shark, în primăvara anului 2024. Sursa Foto: Ukrspecsystems.

O înregistrare video publicată recent de Forțele Armate Ucrainene prezintă momentul efectuării unui atac asupra unei clădiri în care se ascundeau operatorii ruși ai unor sistem UAV. Atacul a fost efectuat cu o precizie desăvârşită datorită ajustării coordonatelor pe care o unitate a Forțelor pentru Operații Speciale le-a pus transmis către operatorii sistemelor ucrainene de artilerie.

Arma utilizată pentru acest atac a fost sistemul de rachete M142 HIMARS, iar imaginea a ceea ce se întâmplă la sol a fost surprinsă de vehiculul aerian fără pilot Shark, care a fost trimis să supravegheze ținta și să confirme rezultatele atacului.

Dronă de recunoaștere Shark,produsă de compania ucraineană Ukrspecsystems, alături de sistemele HIMARS, a devenit o apariție obișnuită pe frontul din ucraina. Drona și-a dovedit utilitatea în numeroase misiuni și a fost recunoscută ca fiind suficient de fiabilă pentru a sprijini una dintre cele mai importante unități de luptă din cadrul forțelor armate ucrainene.

De exemplu, la sfârșitul lunii februarie 2024, un sistem HIMARS a lovit o zonă din sudul Ucrainei, aflat sub ocupaţie rusă şi pe care forţele armate ruse o foloseau pe post de poligon militar pentru pregătirea trupelor.

Stabilirea coordonatelor şi ajustarea focului au fost posibile cu ajutorul UAV-ul Shark, acesta la mare înălțime deasupra țintei, deși se presupune că o astfel de facilitate era protejată de echipamente puternice de război electronic și de apărare aeriană.

În acest moment, sincronizarea dronei de recunoaștere Shark și a sistemului de rachete HIMARS a devenit un model. De câteva luni, Statele Unite au oprit furnizarea regulată de asistență militară către Ucraina. Orice rachetă GMLRS lansată de HIMARS este extrem de valoroasă, iar utilizarea trebuie să merite, dar mai ales să fie o lovitură sigură la țintă. Acest lucru depinde în mare măsură de calitatea sistemelor de recunoaștere utilizate în teren: detectarea țintei, confirmarea, capacitatea de a monitoriza zona de aproape în condiții ostile etc.

Această sarcină este de obicei delegată unor drone cu aripi fixe, astfel încât orice unitate vine cu prețul unei rachete GMLRS utilizate pentru a lovi cu succes ţinta.

Dezvoltatorul dronei Shark, compania ucraineană Ukrspecsystems, a subliniat anterior cât de important a fost să-și îmbunătățească în mod constant UAV-urile pe a ține pasul cu condițiile în continuă schimbare de pe câmpul de luptă și pentru a se asigura că Shark este rezistent la orice interferență. 

Acest lucru ilustrează foarte bine faptul că dronele de ultima generaţie încă nu și-au pierdut relevanța și rolul pe câmpul de luptă, contrar a ceea ce se crede deja. Cum ar fi dronele de atac realizate literalmente din sticle și tuburi de plastic sau tot felul de drone FPV produse în diferite configuraţii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel