Drone Shahed „made in Belarus” cu acordul Iranului. Rusia „înghite” industria din Belarus în încercarea de a-și rezolva problemele logistice

Shahed-131, dronă kamikaze iraniană
Shahed-131, dronă kamikaze iraniană

Moscova ia în calcul posibilitatea instalării producției de vehicule aeriene kamikaze de tip Shahed, în Belarus.

Potrivit Centrului de Rezistență Națională, coordonat de autoritățile de la Kiev, mai multe informații neoficiale din Belarus au relatat despre „Uzina Gomel” care a fost deja vizitată de un grup de lucru de ingineri iranieni. Vizita a fost organizată de FSB-ul rus și KGB-ul din Belarus. Informația nu a fost confirmată și din alte surse.

În timpul călătoriei s-a discutat posibilitatea ajustării producției de drone kamikaze.

Centrul mai susține că fabrica din Gomel este deja folosită ca unitate de asamblare a dronelor iraniene. Una din cele mai importante modificări pe care Rusia le aduce dronelor iraniene este înlocuirea denumirii imprimate pe dronă, toate UAV-urile trimise în Ucraina fiind inscripționate cu ”Gheran 2”.

Dronă Shahed inscripționată cu ”Gheran 2”, foto:  t.me/dnipropetrovskaODA

„Dezvoltarea corespunzătoare a evenimentelor indică faptul că Rusia continuă să-și extindă controlul asupra sectorului de apărare din Belarus. Desfășurarea producției la scară largă a UAV-urilor iraniene în Belarus va ajuta Rusia să rezolve problemele logistice legate de transportul dronelor din Iran”, a declarat Centrului de Rezistență Națională.

 

Dronele iraniene

 

Shahed s-a dovedit o gură de oxigen pentru armată lui Putin. Astfel, în ultima jumătate de an, Rusia a folosit în mod regulat drone iraniene pentru a ataca infrastructura civilă și civilii din Ucraina, dar și pentru a epuiza rezervele apărării antiaeriene ucrainene.

Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, spune că autoritățile iraniene ar putea încerca să transfere producția de drone de atac Shahed pe teritoriul Belarusului pentru a eluda sancțiunile mondiale.

”Nu este o problemă să faci o structură, un motor, o elice, un focos. O altă problemă este echipamentul tehnologic care este pus pe Shahed. Dronele iraniene au o unitate de navigație GPS, o unitate de control, iar Rusia nu poate produce asta singură”, a remarcat purtătorul de cuvânt, citat de Fakty.

Recent, Federația Rusă a folosit o nouă rută pentru dronele sale, care au atacat Odesa. Potrivit lui Humeniuk, dronele de tip Shahed-131/136 au fost lansate asupra Odesei din direcția Mării Azov, folosind caracteristicile peisajului.

În noaptea de 8 mai, Rusia a atacat regiunea Kiev cu aproximativ 35 drone de atac Shahed-136/131 de fabricație iraniană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel