Drone de sute de dolari, la concurență cu Javelinele. Oficial NATO: În ultimele luni, dronele FPV au distrus peste două treimi din tancurile rusești

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Peste două treimi dintre tancurile rusești distruse de armata ucraineană în ultimele luni au fost lovite de drone FPV.

Rachetele antitanc Javelin au fost, alături de dronele Bayraktar, primul simbol al rezistenței ucrainene împotriva invaziei ruse. Treptat, și UAV-urile turcești, și rachetele antitanc de mare precizie au început să fie utilizate tot mai rar.

Rachetă Javelin, lansată de militarii ucraineni / FOTO: Armata Ucrainei

Dacă în cazul dronelor Bayraktar problema a fost că echipamentele sunt totuși vulnerabile pe linia frontului, în cazul Javelin, ucrainenii încearcă să-și conserve rachetele destul de scumpe. Forțele Kievului folosesc, în schimb, mult mai ieftinele drone de tip first-person-view (FPV) și rezolvă temporar problema lipsei de muniție.

Iată că dronele FPV au devenit omniprezente pe câmpul de luptă. Multe dintre ele pot transporta până la 4-5 kilograme de explozibili. Pe toată perioada războiului, atât Ucraina, cât și Rusia au câștigat o experiență considerabilă în utilizarea acestui tip de drone.

Un oficial NATO a confirmat pentru publicația Foreign Policy că dronele FPV sunt responsabile pentru un număr impresionant de lovituri asupra blindatelor rusești.

Astfel, peste două treimi din tancurile rusești pe care armata ucraineană le-a distrus în ultimele luni au fost eliminate folosind drone FPV, spune oficialul Alianței.

 

”Dronele antitanc” FPV, o improvizație pentru a suplini lipsa de armament a Ucrainei

Totuși, pentru fiecare lovitură reușită există multe încercări nereușite. Dronele de 400 de dolari au camere ieftine, ceea ce le face mai dificil de operat noaptea sau pe vreme înnorată și poartă adesea muniții improvizate care uneori explodează în zbor. Unele nu explodează la momentul potrivit în timpul unui atac.

Rob Lee, cercetător principal la Programul Eurasia al Institutului pentru Studii de Politică Externă, care a călătorit ultima dată în Ucraina în noiembrie anul trecut, a declarat că precizia generală a dronelor FPV este mai mică de 50%. Distrugerea tancului și a soldaților din interior cu FPV poate fi făcută de un pilot experimentat, nu de un novice.

În plus, chiar și acele drone care depășesc contramăsurile rusești ar putea să nu dea o lovitură fatală. Potrivit lui Lee, de obicei, primele câteva ori când tancul nu este distrus, este nevoie de 10 sau mai multe drone.

Dar, în ciuda acestui fapt, Rusia are un motiv întemeiat să-și acopere echipamentul militar cu mijloace de camuflaj și obstacole. Rusia are multe vehicule blindate și tancuri, dar dacă continuă să arunce în față mai multe tancuri decât cele distruse, își poate pierde avantajul numeric în această tehnică, ceea ce va complica operațiunile ofensive.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel