Drona MQ-9 Reaper va putea executa misiuni oriunde pe glob. SUA au testat o capabilitate îmbunătățită de comunicații prin satelit

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
O dronă MQ-9 Sea Guardian, zburând deasupra navei USS Coronado. Sursă foto: U.S. Navy
O dronă MQ-9 Sea Guardian, zburând deasupra navei USS Coronado. Sursă foto: U.S. Navy

Avionul fără pilot (UAV) MQ-9 Reaper poate executa, acum, misiuni ”de la pol la pol”, în timp ce operatorii umani se află în Statele Unite.

Forțele Aeriene americane (USAF) au testat un sistem avansat de comunicații prin satelit pentru drona multirol MQ-9 Reaper, care îi va permite să transmită în timp real din aproape orice punct al planetei.

Centrul de testare (comun) al Comandamentului Gărzii Naționale Aeriene și Rezervei Forțelor Aeriene americane în colaborare cu Aripa 174 Atac și Escadrila 556 Testare și Evaluare au testat o capabilitate îmbunătățită de comunicații prin satelit a MQ-9 Reaper în timpul exercițiului Northern Edge 2023 la Baza Aeriană Eielson, au informat USAF pe 27 mai, într-un comunicat.

Sistemul SATCOM (comunicații prin satelit) îmbunătățit al lui MQ-9 utilizează tehnologie satelitară avansată pentru a transmite date și comunicații pe distanțe lungi. Drona este capabilă să zboare la altitudini mari pentru perioade îndelungate, iar senzorii săi pot oferi informații în timp real asupra pozițiilor, mișcărilor și activităților adversarului.

„Această actualizare SATCOM va permite operații de la pol la pol, în timp ce se crește cantitatea de date sau lățimea de bandă pe care MQ-9 o poate transmite și recepționa cu mai mult de două ori, reducând totodată  latența sau timpul de transmisie cu un factor de 10”, a declarat maiorul Ryan Nastase (Năstase), managerul programului de testare.

Locotenent-colonelul Matthew Harris, pilotul de test desemnat pentru Aripa 174 Atac, a remarcat de asemenea importanța upgrade-ului când a fost instalat pe drone acum o lună: „Această actualizare este o schimbare a jocului pentru MQ-9 și Garda Națională Aeriană. Cu această capabilitate îmbunătățită, putem sprijini mai bine comandanții noștri combatanți și putem oferi informații critice în timp real”.

Garda Națională Aeriană (ANG) intenționează să desfășoare MQ-9 modernizat pentru a sprijini operațiile în întreaga lume, precum și pentru exerciții de antrenament și alte misiuni în sprijinul obiectivelor de securitate națională a SUA, se mai precizează în comunicatul USAF.

Foto: MQ-9, Sursă foto: U.S. Navy 

MQ-9 este o aeronavă pilotată de la distanță, folosită în principal pentru misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR). Piloții ANG, folosind upgrade-ul SATCOM, pot desfășura acum misiuni ISR în timp real aproape oriunde în lume, de la baze îndepărtate din Statele Unite.

„Viteza cu care a fost realizat acest efort de modernizare și program de testare evidențiază viziunea ”Accelerează schimbarea sau pierzi” a generalului Brown”, a mai declarat maiorul Ryan Năstase.

Actualizarea sistemului de comunicații al lui Reaper a fost dezvoltată de Centrul de testare (comun) al Comandamentului Gărzii Naționale Aeriene și Rezervei Forțelor Aeriene americane, care este dislocat la baza Gărzii Naționale Aeriene Tucson din Arizona.

Comentariul autorului:

Dronele de tipul MQ-9 pot îndeplini atât misiuni de luptă (atac la sol, dar și luptă aeriană), cât și de observare.

Versiunea MQ-9A Reaper are o încărcătură utilă (muniții și sisteme de observare) de 1.700 kg, putând fi echipată în diferite combinații cu rachete aer-sol AGM-114 Hellfire și Brimstone, bombe GBU-12 Paveway II ghidate prin laser, muniție JDAM și rachete aer-aer AIM-9X Block 2. Poate rămâne în aer până la 27 de ore și poate parcurge maxim 1.900 de km.

MQ-9, Sursă foto: US Air Force

Versiunea MQ-9B Skyguardian poate transporta mai multe arme/sisteme de observare, având o încărcătură utilă de până la 2.520 kg, care include sistem multi-spectral de țintire AN/DAS-1 MTS-B și radar AN/APY-8 Lynx II, iar opțional radar de căutare de suprafață maritimă multimod la 360°, sistem de identificare automată (AIS), sisteme electronice de război anti-submarin (ASW), de SIGINT tactic și strategic, de avertizare timpurie aeriană (AEW), de retranslație a comunicațiilor (releu). Rămâne în aer până la 40 de ore și poate parcurge maxim 11.000 de km. Poate transporta până la zece rachete aer-sol Brimstone sau bombe ghidate prin laser Paveway IV de 230 kg. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel