Drepturile minorităţilor române din Ucraina, discutate de ministrul Bogdan Aurescu cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba

S.I. Catalin |
Data publicării:

Dialogul politico-diplomatic, intensificarea relaţiei economice, stimularea conectivităţii şi necesitatea identificării de soluţii pentru drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina au fost teme abordate, vineri, în întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia.

Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia la nivelul miniştrilor afacerilor externe a fost găzduită la Bucureşti de ministrul Bogdan Aurescu, la care au fost invitaţi pentru prima dată să participe şi şefii diplomaţiilor din Ucraina şi Georgia.

Miniştrii de Externe român şi ucrainean au mai discutat despre situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră şi alte aspecte de interes regional şi despre propunerea părţii ucrainene privind ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

În ceea ce priveşte protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor, ministrul român a reiterat necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a activităţii Comisiei mixte interguvernamentale privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, aspect confirmat de omologul ucrainean, care a arătat că partea ucraineană va finaliza formalităţile legate de numirea co-preşedintelui ucrainean în perioada imediat următoare.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa angajamentului susţinut al autorităţilor ucrainene centrale pentru asigurarea deplină a drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv printr-un dialog susţinut cu autorităţile regionale şi locale ucrainene. A mulţumit omologului său pentru acordul părţii ucrainene pentru realizarea Programului de burse al Guvernului României pentru elevii etnici români din clasele I - IV din sistemul educaţional de stat ucrainean.

Aurescu a reiterat inexistenţa unei aşa-zise "limbi moldoveneşti", iar ministrul Dmytro Kuleba a confirmat identitatea între limba română şi aşa-zisa "limbă moldovenească", aspect care se va reflecta inclusiv în modul în care se implementează regimul limbilor statelor membre UE, adică inclusiv al limbii române, prevăzut de legislaţia ucraineană în materie.

Bogdan Aurescu a luat notă de asigurarea omologului său că Ministerul Educaţiei din Ucraina a transmis deja instrucţiuni autorităţilor locale de a aplica aceste prevederi ale legislaţiei ucrainene, inclusiv în regiunea Odesa.

Ministrul ucrainean a acceptat, totodată, propunerea ministrului Aurescu, avansată anul trecut, de începere a negocierilor privind convenirea unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi minorităţii ucrainene din România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel