Două valuri de atacuri cu rachete și drone: Trupele ruse au lovit din nou ținte din Odesa, Harkov și Ucraina de Vest

Ionel Copcea |
Data publicării:

În perioada 30-31.03.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat un nou atac nocturn asupra Ucrainei, vizând infrastructura energetică și obiective militare. Atacul a început în cursul serii și s-a încheiat dimineața. În mod tradițional, lovitura a fost una combinată, cu rachete și drone.

Trupele ruse au atacat în două valuri, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Primul val, lansat sâmbătă seara, a fost executat cu drone kamikaze de tip Geran-2 (Shahed).

Ținta principală a loviturii a fost reprezentată de instalațiile energetice din Regiunea Odesa. După cum s-a informat dimineața, din cauza exploziilor provocate de drone, furnizarea electricității a fost întreruptă în Odesa. Substația Adzhalyk a fost dezactivată și a fost mistuită de un incendiu puternic. De asemenea, unul dintre cele două autotransformatoare ale substației Novoodeskaya a fost și el lovit.

Sâmbătă seara au avut loc explozii și la Harkov, unde nu au fost întrebuințate însă nici rachete și nici drone. Potrivit autorităților orașului, mai multe obiective de la periferia Harkovului au fost lovite cu bombe de aviație cu module de planare și corecție de tip FAB.

Al doilea val de atacuri asupra Ucrainei a fost executat în cursul dimineții. O alertă de raid aerian a fost anunțată în aproape toate regiunile țării, iar Forțele Aeriene au anunțat un atac cu rachete de croazieră lansate de bombardierele strategice rusești Tu-95MS. La ora locală 05:17, au fost semnalate primele explozii în Regiunea Kiev, unde a fost activată apărarea antiaeriană. Cu toate acestea, ținta rachetelor nu a fost Kievul, ci partea de vest a Ucrainei.

Până în prezent, au fost raportate atacuri în Regiunile Ivano-Frankivsk și Lviv. Orașul Stryi, în zona căruia se află instalațiile infrastructurii de gaze ucrainene, a fost atacat din nou de trupele rusești. După cum au precizat martori locali, au fost efectuate două atacuri asupra localității Stryi. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate ce anume a lovit armata rusă în zonă.

Atacurile nocturne asupra Ucrainei au fost confirmate și de Forțele Aeriene ucrainene. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, oficialii militari au anunțat că trupele ruse au întrebuințat în timpul loviturilor 14 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, lansate de bombardiere strategice Tu-95MS din Regiunea Saratov, 11 drone de atac Shahed, lansate din Peninsula Crimeea și din zona Primorsko-Akhtarsk, o rachetă balistică Iskander-M (Crimeea) și o rachetă de aviație Kh-59 (Regiunea Zaporojie).

În respingerea atacurilor aeriene au fost implicate unități de rachete antiaeriene și avioane de luptă din cadrul Forțelor Aeriene, grupuri mobile de foc și echipamente de război electronic aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

În urma întrebuințării acestora, au fost distruse 18 ținte aeriene, între care nouă rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 și nouă drone de atac Shahed-136/131.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel