Două drone americane MQ-9 Reaper ar fi fost doborâte în Siria (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Se presupune că, în cursul zilei de ieri, două drone MQ-9 Reaper ale SUA s-au ciocnit în spaţiul aerian al Siriei, dar este luată în calcul mai mult versiunea doborârii acestora de către miliţiile care iau parte la conflictul din provincia siriană Idlib.

Publicaţia Military Times a fost prima care a raportat, la 18 august 2020, despre posibila coliziune aeriană dintre cele două drone. Totuşi, experţii militari ai publicaţiei au ţinut să precizeze că nu exclud varianta ca una din cele două drone să fi fost lovită de la sol şi asta să fi provocat accidentul.

Potrivit analiştilor OSINT care se ocupă de secţiunea The War Zone ai publicaţiei The Drive, în mediul online a fost vehiculată şi versiunea că grupările paramilitare din Idlib care se opun dictatorului sirian Bashar Al Assad au doborât două drone, aparținând posibil Rusiei.

Cu toate acestea, imaginile și videoclipurile ulterioare apărute pe rețelele de socializare au sugerat că cel puțin una dintre aceste aeronave fără echipaj ar putea fi un MQ-9 Reaper.

Diferitele facțiuni din Idlib, inclusiv cele pe care Turcia le susține în mod activ, au acces la sisteme de apărare aeriană portabile (MANPADS) pe care le-au folosit în trecut pentru a doborî avioane și elicoptere.

Analiştilor OSINT ai publicaţiei The Drive susţin că nu este clar de ce grupările paramilitare anti-Assad ar fi vrut să doboare drone care ar putea aparține Statelor Unite. Dacă totuşi acest lucru s-a întâmplat, de către experţii militari este luată în calcul şi varianta unei erori, deoarece cei care au folosit sisteme de apărare aeriană portabile nu ar fi avut de unde să ştie că dronele sunt operate de Statele Unite, ci probabil au presupus că aparţin Federaţiei Ruse sau forțelor pro-Assad. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel