Două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au patrulat deasupra Oceanului Înghețat de Nord și Mării Laptev

Ionel Copcea |
Data publicării:
Un bombardier strategic Tu-160, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Un bombardier strategic Tu-160, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Rusia continuă zborurile de patrulare în zona Oceanului Arctic.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 06.02.2024, două bombardiere strategice Tu-160 au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Oceanului Înghețat de Nord și Mării Laptev. Durata zborului a fost de aproximativ 10 ore.

“Zborul a fost efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian”, a declarat comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, general locotenent Serghei Kobylash.

“Piloții Aviației cu rază lungă de acțiune efectuează în mod regulat zboruri deasupra apelor neutre ale Oceanului Arctic, Oceanului Atlantic de Nord, Mării Negre, Mării Baltice și Oceanului Pacific”, a precizat Kobylash, citat de agenția de presă Interfax.

În dotarea Aviației cu rază lungă de acțiune se află bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS, precum și bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. Avioanele Aviației cu rază lungă de acțiune reprezintă componenta aeriană a triadei nucleare rusești și pot executa atacuri cu arme nucleare, dar și cu rachete de croazieră convenționale.

Comentariul autorului: Misunea îndeplinită astăzi de bombardierele strategice rusești Tu-160 este una executată destul de rar cu acest tip de aeronave. De regulă, bombardierele strategice din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) patrulează în zona Oceanului Pacific, în apropierea frontierelor americane (Marea Bering, Insulele Aleutine) sau în proximitatea Japoniei. De asemenea, o altă zonă de patrulare frecventă se află în Oceanul Atlantic, inclusiv în Marea Norvegiei și Marea Nordului.

Misiunile specifice din Marea Neagră și Marea Baltică sunt executate, în principiu, cu bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Probabil că, zborul bombardierelor Tu-160 din nordul Federației Ruse, respectiv până în marea Laptev, vizează demonstrarea intențiilor părții ruse de a controla ruta maritimă nordică și de a limita accesul în regiune a mijloacelor navale din statele membre NATO.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel