Două bombardiere strategice rusești Tu-160 au efectuat un zbor de-a lungul granițelor occidentale ale Republicii Belarus

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 22.09.2020, două bombardiere strategice de tip Tu-160 au efectuat un zbor special de-a lungul granițelor de sud-vest, vest și nord-vest ale Republicii Belarus.

,,Pe 22 septembrie, în cadrul fazei a doua a exercițiului comun ruso-belarus Frăția slavă-2020, două bombardiere strategice Tu-160 au decolat de pe aerodromul Engels și au efectuat un zbor special de-a lungul granițelor de sud-vest, vest și nord-vest ale Republicii Belarus”, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții ministerului au precizat că piloții ruși au cooperat cu avioane de vânătoare aparținând Forțelor Aeriene ale Republicii Belarus, pentru acoperirea acțiunilor comune ale trupelor de la sol.

Comentariul autorului: Participarea bombardierelor strategice rusești de tip Tu-160 la exercițiul din Republica Belarus confirmă sprijinul acordat de Federația Rusă președintelui Aleksandr Lukașenko în disputele interne și internaționale, determinate de revoltele generate de ultimele alegeri prezidențiale.

Faza a doua a exercițiului comun ruso-belarus Frăția slavă-2020 se desfășoară, în perioada 22-25 septembrie, la solicitarea președintelui Aleksandr Lukașenko. La acesta participă aproximativ 6.000 de militari din cadrul Trupelor de Desant Aerian și Forțelor pentru Operații Speciale din cele două state, din care circa 1.000 de militari ruși.

Potrivit unor surse de monitorizare a aviației, pe 22 septembrie au fost identificate aeronavele Tu-160 cu indicativele radio 94108 și 94112. Ținând cont de modul de formare a indicativelor bombardierelor strategice ale Federației Ruse, care se schimbă la fiecare misiune și sunt reprezentate de numere consecutive, se poate aprecia că în aer s-au aflat cel puțin șase bombardiere strategice. Probabil, patru dintre acestea au evoluat în interiorul granițelor Federației Ruse.

Coroborând această informație cu alte date cunoscute, se poate concluziona că Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse desfășoară o operație specială, care durează de mai mult timp. Poate fi vorba chiar despre o operație de asigurare a securității militare a Republicii Belarus, în scopul descurajării unei eventuale intervenții a statelor occidentale.

În ultima perioadă, bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au efectuat trei misiuni de patrulare în afara granițelor Federației Ruse.

Astfel, pe 14 septembrie, două bombardiere Tu-160 au efectuat un zbor de 10 ore deasupra Mării Barents, Mării Norvegiei și Oceanului Atlantic. Un al treilea bombardier de acest tip a zburat în Marea Barents, îndeplinind misiuni de retranslație între avioanele participante la misiune și Baza Aeriană - Engels din Regiunea Saratov. Cele trei aeronave au întrebuințat indicativele 99111, 99112 și 99113.

De asemenea, pe 16 septembrie, două bombardiere strategice Tu-160 au îndeplinit misiuni de patrulare aeriană, cu durata de șase ore, deasupra Mării Baltice.

Pe 19 septembrie, două avioane Tu-160 au zburat deasupra apelor neutre ale Oceanului Înghețat de Nord, Oceanului Pacific, Mării Kara, Mării Laptev, Mării Siberiei de Est, Mării Chukotka și Mării Barents. Misiunea a durat peste 25 de ore, timp în care a fost parcursă o distanță de peste 25.000 de kilometri. Potrivit unor postări de pe Twitter ale unor utilizatori ruși, la misiunea din 19 septembrie au participat patru bombardiere strategice Tu-160, care au întrebuințat indicativele 99114, 99115, 99116 și 99117. Probabil că, două dintre bombardiere au evoluat doar pe anumite porțiuni ale traiectului de zbor și este posibil ca acestea să fi îndeplinit din nou misiuni de retranslație.

După cum se poate constata, avioanele Tu-160 au folosit un lot de indicative cuprins între 99108 și 99117, ceea ce înseamnă că la operații participă cel puțin 10 avioane de acest tip, fapt ce ar coincide cu numărul estimat de avioane operaționale (din cele 16-17 bombardiere Tu-160 deținute de Aviația Strategică).

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel