Epoca Putin, un regim cu final așteptat: Înlăturarea forțată de la putere. ”Nu văd ca Putin să-și dea demisia fără un fel de revoluție” (Zuckerman)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Putin a pierdut o mare parte din autoritate după episodul rebeliunii lui Prigojin, crede și Adrian Zuckerman, ambasador al SUA în România, în perioada 2019-2021.

Evenimentele de sâmbătă nu fac decât să adâncească criza de autoritate în care se află Vladimir Putin. Dacă până acum poziția sa a fost contestată doar în plan extern (inclusiv prin mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională), iată că încep să apară primele fisuri vizibile în structura de securitate internă a Rusiei, așa cum remarca și Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken.

Putin și camarila sa sunt deja compromiși pe plan extern, iar revolta inițiată de Prigojin arată că nici în interior lucrurile nu stau prea bine pentru președintele rus. 

Într-un interviu pentru DefenseRomania, fostul ambasador în România a analizat ultimele evenimente din Rusia și este de părere că președintele rus Vladimir Putin iese mult mai slăbit din această înțelegere ciudată între el și, deja, fostul șef al grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Ambasadorul Zuckerman, este foarte direct și tăios atunci când îl descrie pe ”țarul” de la Kremlin. În opinia lui Zuckerman, președintele Putin a acționat în afara normelor de drept internațional și este compromis ca om de stat. Liderul rus nu mai are credibilitate pentru a negocia un acord internațional, arată Zuckerman.

”(Rușii n.r.) Au ucis civili, au distrus orașe. Putin e un criminal, un mincinos. Nu se poate încheia pace cu el. Cum poți semna orice fel de document cu un om ca el și să spui că te bazezi pe înțelegere?”, se întreabă retoric fostul ambasador american în România.

Putin trebuie și cei din jurul lui trebuie să plătească pentru crimele din Ucraina conchide Adrian Zuckerman.

 

Schimbarea de putere la Kremlin - o afacere violentă

 

Zuckerman remarcă faptul că elita rusă este surprinsă de evoluția evenimentelor din Ucraina, estimările rușilor fiind date complet peste cap. Acesta nu vede o tranziție pașnică de putere la Kremlin.

”Nu văd ca Putin să-și dea demisia fără un fel de revoluție acolo. Așa cum am văzut în trecut, schimbările de putere în Rusia sunt revoluții violente”, crede fostul ambasador american.

Rebeliunea lui Prigojin arată că în Rusia cresc nemulțumirile, dar nu este clar care sunt forțele care i se vor opune lui Vladimir Putin.

Prigojin este, în cel mai bun caz, parte a unui grup de interese, dacă nu chiar doar un instrument al acestora. Având în vedere structura de putere din Rusia, varianta ca șeful Wagner să fi acționat de capul lui este mai mult decât improbabilă.

Zuckerman vine cu o observație similară și este convins că Prigojin a plănuit acțiunea împreună cu persoane din cadrul FSB sau/și GRU.

”Sunt sigur că ce a făcut Prigojin n-ar fi putut să se întâmple dacă nu ar fi fost ajutat de unele tabere, chiar de unii de la serviciile de intelligence de acolo”.

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel