Donald Tusk, mesaj către Putin: Nu valorile liberale sunt învechite, ci cultul personalităţii

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a criticat vehement vineri afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin conform cărora ideile progresiste promovate de democraţiile occidentale sunt "învechite", informează AFP.

Evocând primirea de migranţi în Europa, Putin a apreciat, într-un interviu publicat vineri în Financial Times, că "ideea liberală s-a învechit". ,,Ideea liberală presupune că nu trebuie făcut nimic. Migranţii pot ucide, jefui şi viola fără consecinţe pentru că drepturile lor ca migranţi trebuie protejate. Care sunt aceste drepturi? Fiecare infracţiune trebuie să fie pedepsită", a declarat Putin în interviu. "Aşadar, democraţia progresistă s-a învechit. Ea intră în conflict cu interesele majorităţii covârşitoare a populaţiei", a adăugat preşedintele rus.

Ironizând în faţa presei faptul că insomnia cauzată de decalajul orar i-a permis să citească integral acest interviu, Tusk a contraatacat din Japonia, unde participă la summitul G20. ,,Trebuie să spun că sunt în total dezacord cu argumentul conform căruia ideea liberală este depăşită. În calitate de europeni, apărăm aici cu fermitate şi fără echivoc democraţia progresistă", a spus fostul premier polonez în timpul unei conferinţe de presă organizate la Osaka.

,,Oricine afirmă că democraţia progresistă este depăşită susţine prin aceasta că libertăţile sunt depăşite, că statul de drept este depăşit şi că drepturile omului sunt depăşite", a replicat Donald Tusk.

,,Pentru noi, în Europa, este vorba de valori esenţiale şi perene", a continuat Tusk, adăugând că ,,autoritarismul, cultul personalităţii şi legea oligarhilor sunt cele cu adevărat depăşite, chiar dacă uneori ele pot părea eficiente".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel