Donald Rumsfeld, şef al Pentagonului în timpul administraţiei G.W. Bush, a încetat din viaţă

Eduard Pascu |
Data publicării:

Donald Rumsfeld, şef al Pentagonului sub conducerea lui George W. Bush, lider militar în războaiele din Afganistan şi Irak, a decedat la vârsta de 88 de ani în statul New Mexico, a anunţat miercuri familia sa, relatează AFP.

Fost pilot de marină, Donald Rumsfeld a condus războiul din Afganistan în toamna anului 2001, după atacurile din 11 septembrie, şi a fost arhitectul invadării Irakului în 2003, transmite Agerpres.

''Poate că va intra în istorie pentru realizările sale extraordinare pe parcursul a şase decenii de serviciu public'', dar ''cei care l-au cunoscut cel mai bine'' îşi vor aminti ''dragostea sa neclintită pentru soţia sa Joyce, familia şi prietenii săi şi de integritatea pe care a adus-o unei vieţi dedicate ţării sale'', au afirmat apropiaţi ai fostului responsabil american, potrivit unui comunicat.

Îndepărtarea rapidă a regimului talibanilor în Afganistan i-a dat o statură puternică în cadrul administraţiei Bush, dar reputaţia sa a fost afectată de rezultatele intervenţiei SUA în Irak şi de scandalul de la Abu Gharib.

Fotografiile cu deţinuţi irakieni torturaţi şi umiliţi de soldaţi americani în închisoarea Abu Ghraib au stârnit indignare la nivel mondial.

Donald Rumsfeld a condus Pentagonul din 1975 până în 1977, apoi din 2001 până în 2006. La primul mandat, el a fost cel mai tânăr ministru al Apărării şi la revenirea sa, în 2001, el devenise cel mai vârstnic şef al Pentagonului.

Campion la lupte, el a fost membru al Congresului, apoi ambasador american la NATO (1973-1974), înainte de a fi secretar general al Casei Albe sub conducerea lui Gerald Ford (1974 -1975), ministru al Apărării (1975 - 1977) şi candidat la învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din 1988, notează AFP.

''Statele Unite sunt mai sigure'' datorită lui Donald Rumsfeld, a afirmat fostul preşedinte american George W. Bush, referindu-se la fostul şef al Pentagonului al cărui deces a fost anunţat miercuri, relatează AFP.

''Plângem un funcţionar public exemplar, un om foarte bun'', a declarat fostul lider american, referindu-se la arhitectul controversat al războiului din Irak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel