Doborârea zborului MH17: Anchetatorii dezvăluie numele a patru suspecţi

S.I. Catalin |
Data publicării:

Echipa internaţională de anchetatori care investighează doborârea de către o rachetă rusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei în 2014 a făcut publice miercuri numele a patru suspecţi, relatează DPA şi AFP.

Suspecţii sunt consideraţi responsabili că au adus un sistem antiaerian de rachete Buk din Rusia în zona de conflict din estul Ucrainei, a declarat presei echipa de investigaţie, condusă de Olanda.

Sistemul de rachete a provenit de la armata rusă şi a fost folosit pentru a doborî avionul deasupra unei zone controlate de rebelii susţinuţi de Moscova, conform echipei de investigaţie.

Suspecţii au fost identificaţi ca fiind cetăţenii ruşi Igor Girkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov şi cetăţeanul ucrainean Leonid Harcenko, potrivit paginaderusia.

Serghei Dubinski (zis „Hmurîi") – șeful serviciului de informații „DNR", veteran al GRU Rusia. Este considerat organizatorul utilizării în luptă a complexului Buk.

Igor Ghirkin (zis „Strelok") – "ministrul apărării" în "DNR". În dimineața zilei de 18 iulie a participat la o conversație cu Dubinski, care s-a ocupat de evacuarea complexului Buk de pe teritoriul Ucrainei, controlat de separatiști, înapoi în Rusia. Probabil, Strelkov știa de transportarea complexului „Buk" din Rusia.

Oleg Pulatov (zis „Giurza") – colonel-locotenent în rezerva A Forțelor Aeropurtate rusești. El a fost implicat în transportul „Buk" și în organizarea protecției zonei de cădere a resturilor avionului doborât. Se crede că era lângă complexul Buk în momentul lansării rachetei care a doborât avionul.

Leonid Harcenko (zis „Krot") – cetățean ucrainean, comandant al „batalion de recunoaștere" al Diviziei 2 GRU DNR, „implicat în organizarea pazei si protecţiei complexului Buk în zona de desfăşurare a lansatorul la sud de Iujnoe". Se presupune ca el a coordonat transportarea "Buck" din Donețk la locul de lansare, cu evacuarea ulterioară a complexului în Rusia.

Ei au fost incluşi pe lista persoanelor căutate internaţional. Toţi patru sunt inculpaţi pentru crimă de parchetul olandez. Imediat după acest anunţ făcut de echipa de investigatori, rusul Igor Girkin a respins orice implicare a unor separatişti în tragedie.

"Tot ce pot spune este că Boeing-ul nu a fost doborât de rebeli", a declarat Girkin, care era unul dintre liderii de război ai separatiştilor la momentul tragediei, citat de agenţia rusă Interfax. 

JIT este echipa internațională de anchetă care investigheaza dezastrul zborului Mh17. Din echipa fac parte anchetatori din Olanda, Australia, Belgia, Malaezia și Ucraina. JIT a fost creată la circa o lună după ce avionul apartinand companiei Malaysian Airlines a fost doborât deasupra Donbasului, în iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Rezultatele preliminare ale investigației privind prabuisirea MH17 au fost prezentate de investigatorii JIT în luna mai a anului trecut. Ancheta a stabilit că avionul a fost doborat cu o racheta „Buk" lasnata de o unitatE a armatei ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel