Disputa Insulelor Kurile. Japonia își dorește un tratat istoric de pace cu Rusia

Marina japoneză, Aeronavă de patrulare niponă P-3C Orion
Marina japoneză, Aeronavă de patrulare niponă P-3C Orion

Yoshihide Suga, noul premier al Japoniei, precizează că își dorește ca sub mandatul său să se semneze un tratat istoric de pace cu Federația Rusă.

Yoshihide Suga l-a înlocuit pe fostul premier Shinzo Abe, care a demisionat din această funcţie din motive de sănătate. Yoshihide Suga a fost șeful de cabinet al lui Abe și dorește să îi continue linia politică.

Noul premier al Japoniei își dorește dialogul cu Federația Rusă, dar și semnarea unui tratat de pace în ceea ce privește sensibila problemă a Insulelor Kurile.

Problema celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo.

La 75 de la încheiere celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia şi Rusia nu au semnat nici până în prezent un tratat de pace.

Pe data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a denunțat pactul de neutralitate, a declarat război Japoniei și a lansat invazia din Manciuria. Stalin s-a grăbit temându-se de faptul că Japonia va capitula ca urmare a bombei nucleare folosită de SUA, iar astfel, Kremlinul ar rămâne în 'afara jocului'. În fond, contrar opiniei publice  de azi, invazia sovietică a fost un factor mult mai important pentru capitularea Japoniei decât Little Boy și Fat Man (n.a. - numele celor două bombe nucleare care au căzut la Hiroshima și Nagazaki).

La mai bine de 75 de ani de la evenimente, premierul Japoniei dorește să continue dialogul cu Moscova și în cele din urmă să se ajungă la un tratat de pace. Tokio nu vrea să lase această povară pe umerii generațiilor viitoare.

„Trebuie să finalizăm discuțiile asupra Teritoriilor de Nord (n.r. - Insulele Kurile), în loc să le amânăm și să le lăsăm în grija generațiilor viitoare”, a subliniat premierul Suga, citat de Tass, adresându-se Parlamentului japonez, precizând că e nevoie de „dialog sincer la cel mai înalt nivel diplomatic”. „Voi depune eforturi pentru un dialog cu Rusia, inclusiv pentru semnarea unui tratat de pace”, a completat premierul japonez.

Rămâne de văzut în ce măsură Japonia va găsit în Rusia un partener viabil de dialog în ceea ce privește disputa asupra Insulelor Kurile și semnarea unui tratat istoric de pace după 75 de ani de la încheierea celei mai mari conflagrații mondiale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel