Tensiunile dintre Turcia şi Franţa escaladează. Ankara desfăşoară tehnică militară grea în Libia (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a intensificat joi războiul de cuvinte cu liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, acuzând Turcia că este responsabilă de instabilitate în Libia, potrivit Arab News.com.

Anterior, Macron a acuzat Turcia şi de faptul că a trimis nave cu mercenari sirieni în Libia, reproşându-i omologului său turc că ''nu şi-a respectat cuvântul dat'' la conferința de pace de la Berlin, unde liderii principalelor ţări afectate de conflict s-au angajat să respecte embargoul asupra armelor, decis în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite, şi să renunţe la orice „imixtiune" străină în conflict.

„Aceasta este o încălcare explicită și gravă a ceea ce a fost convenit la Berlin. Este o promisiune încălcată, a spus Macron.

Portavionul nuclear francez Charles de Gaulle, care navighează în Marea Mediterană, a observat săptămâna aceasta o fregată turcă care escortează o navă de marfă care transporta vehicule blindate în Libia, a precizat cotidianul pan-arab, Asharq al-Awsat, citând surse militare franceze.

La rândul său, Armata Naţională Libiană (LNA, cu baza în oraşul Benghazi), care luptă împotriva guvernului libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU, a anunţat că Turcia a desfăşurat două nave de război turceşti, baterii de rachete şi sisteme de apărare aeriană în capitala Tripoli, pentru a sprijini ofensiva trupelor generalului Kalifa Haftar care asediază oraşul.

Postul de televiziune libian „218TV”, precum și surse mass-media apropiate generalului Haftar au postat videoclipuri pe care le-au trimis apoi guvernului de la Tripoli, în care se pot observa mai multe vehicule militare blindate încărcate pe un vas, potrivit Keep Talking Greece.com.

Potrivit Ahval News, mai mulţi observatori şi analişti militari au avertizat că conflictul din Libia ar putea escalada într-un război de timp proxy, întrucât guvernul de la Tripoli susținut de turci, se confruntă cu Armata Națională Libiană (LNA), cu sediul la Tripoli, care este susținută de mai multe țări, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Egipt și Franţa.

,,Numărul mercenarilor sirieni transportaţi de Turcia în Libia a depăşit trei mii", a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale Libiene, generalul major Ahmed al-Mesmari, într-o conferinţă de presă joi seară, menţionând că "Ankara a transportat terorişti periculoşi din Siria în Libia", potrivit Epochtimes.

De asemenea, cotidianul franceză Le Monde, citând surse din domeniul serviciilor de informaţii franceze, a precizat că mai mulți mercenari sirieni aduși în Libia de Turcia au părăsit ţara și au fugit în Italia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel