Discuții pentru o bază militară rusă în Republica Centrafricană. Moscova, gata să ajute la ”rezolvarea problemelor de securitate” cu 5-10 mii de militari

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Ministrul Apărării al Republicii Centrafricane, Claude Rameau Biro, a anunțat, luni, că țara sa este în discuții cu Moscova pentru înființarea unei baze militare ruse. Biro a declarat: "Am avut discuții pe această temă, iar discuțiile continuă. Din cauza problemelor de securitate existente, forțele ruse și-au exprimat interesul de a sprijini armata Republicii Centrafricane pentru a ajuta la rezolvarea problemelor de securitate și la dezvoltarea țării", fără a anunța o dată anume pentru înființarea acesteia.

În context, ambasadorul Republicii Centrafricane în Rusia, Leon Duduno Bonagaza, a exprimat dorința cetățenilor țării sale de a avea o bază militară rusă care să poată primi între 5 și 10 mii de militari.

"Republica Centrafricană a cerut acest lucru când președintele Parlamentului Republicii Centrafricane, Simplis Sarangi, a venit în Rusia", a spus ambasadorul.

Ministrul Învățământului Superior din Republica Centrafricană, Jean-Laurent Sissa Magali, a anunțat în urmă cu câteva zile că țara sa așteaptă cu nerăbdare summitul Rusia-Africa, în speranța că reuniunea va permite țării sale să prezinte propuneri în sectoarele economiei, apărării și securității, pe lângă semnarea unor acorduri.

"Participarea noastră ne va permite să venim cu propuneri cheie pentru a identifica nevoile în sectoarele cheie: economie, apărare și securitate... Ideal ar fi ca problemele diplomatice, în special semnarea diferitelor acorduri, să fie rezolvate la acest summit, astfel încât să putem trece rapid către implementarea lor", a adăugat Sissa Magali.

În perioada 19-20 martie, Moscova a găzduit lucrările celei de-a doua Conferințe Parlamentare Internaționale Rusia – Africa, la care au participat reprezentanți ai comunității științifice și educaționale și experți din Rusia și țările africane, deputați ai Dumei de Stat, șefi ai autorităților federale. organe executive, membri ai Consiliului Federației Ruse, șefi ai organelor legislative pentru entitățile federale ruse, oamenii de afaceri și peste 40 de delegații parlamentare africane.

Cel de-al doilea summit ruso-african este programat să aibă loc în iulie 2023 la Sankt Petersburg, Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel