Discuții între ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA, Robert O'Brien

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Consilierul pentru Securitate Naţională al Preşedintelui SUA, ambasadorul Robert O'Brien, au avut, astăzi, 20 noiembrie 2020, o discuţie telefonică, se arată într-un comunicat remis de MAE.

Convorbirea a avut loc în contextul în care, cu prilejul vizitei ministrului român al afacerilor externe în SUA, din 19-20 octombrie 2020, nu a putut avea loc întâlnirea preconizată între cei doi oficiali, consilierul O'Brien nefiind, din motive obiective, în Washington DC, iar cele două părţi convenind stabilirea unor consultări telefonice ulterioare.

Cei doi oficiali au trecut în revistă, cu acest prilej, reperele principale ale Parteneriatului Strategic România-SUA pe durata mandatului actualei administraţii americane, care se apropie de final, şi rezultatele palpabile obţinute în diversele dimensiuni ale parteneriatului, precum cooperarea politico-militară, securitatea cibernetică sau cooperarea nucleară civilă.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis mulţumirile părţii române pentru buna cooperare pe durata mandatului actualei Administraţii şi evoluţiile consistente în relaţia bilaterală obţinute în această perioadă, evocând şi agenda substanţială a vizitelor în SUA, în luna octombrie, a miniştrilor români ai afacerilor externe, apărării şi economiei, energiei şi mediului de afaceri. Cei doi înalţi demnitari au subliniat rolul important al acestor contacte în implementarea obiectivelor strategice stabilite în cursul întrevederii de la Washington a şefilor de stat, din august 2019.

 

România, model pentru aliați și parteneri


Consilierul pentru securitate naţională O'Brien a mulţumit la rândul său pentru cooperarea cu autorităţile de la Bucureşti şi apreciat poziţia României de aliat ferm, constant şi predictibil al SUA. A arătat că Parteneriatul Strategic cu România este esenţial pentru Statele Unite, bucurându-se de susţinere bipartizană puternică în SUA, România fiind o ţară cu o poziţionare strategică importantă la Marea Neagră şi un susţinător constant al valorilor occidentale şi a relaţiei transatlantice. A apreciat, în mod deosebit, angajamentul României în ceea ce priveşte cooperarea în misiuni militare internaţionale şi alocările bugetare pentru apărare, considerând ţara noastră ca fiind un model pentru alţi aliaţi şi parteneri. Totodată, a exprimat apreciere pentru modul în care România abordează relaţiile cu acei actori globali care nu acţionează în consonanţă cu sistemul de valori transatlantice. Ambasadorul O'Brien a evidenţiat convingerea că Parteneriatul Strategic cu România va fi întărit pe mai departe, proiectele începute în această perioadă vor fi continuate, iar angajamentele luate - implementate şi în viitor.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu s-a interesat despre perspectivele procesului de tranziţie din cadrul Administraţiei SUA.

 

Discuții privind numărul militarilor americani dislocați în România



Interlocutorii au abordat, de asemenea, şi situaţia de securitate în regiunea Mării Negre. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat intenţia anunţată deja de SUA de a-şi creşte efectivele militare pe teritoriul României şi a reiterat interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară americană sporită în România. A exprimat convingerea că buna cooperare în domeniul politico-militar şi în alte domenii importante de interes reciproc va fi la acelaşi nivel de excelenţă şi cu viitoarea Administraţie a SUA.

Ministrul Bogdan Aurescu, a menţionat, de asemenea, importanţa Iniţiativei celor Trei Mări pentru întărirea cooperării transatlantice şi pentru dezvoltarea economică regiunii şi a conectivităţii în cadrul acesteia, inclusiv cu implicarea SUA. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilităţii militare, între Nordul şi Sudul Flancului Estic al NATO.

Şeful diplomaţiei române a pledat pentru investiţii americane în aceste proiecte, ceea ce va conduce la consolidarea prezenţei economice a SUA în regiune, complementar cu cea militară. Ambasadorul O'Brien a arătat că va încuraja instituţiile financiare americane, precum Banca de Import-Export a Statelor Unite (Exim SUA) şi International Development Finance Corporation (DFC), să acorde o atenţie sporită acestor proiecte, inclusiv în baza Memorandumului de Înţelegere semnat la Washington în octombrie între Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Exim SUA.

 

Discuții despre alegerile din Republica Moldova



De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu şi consilierul O'Brien au discutat despre rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din 16 noiembrie 2020. Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat satisfacţia pentru victoria clară a Preşedintelui-ales Maia Sandu, arătând că acest rezultat evidenţiază dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova pentru un parcurs democratic şi european, bazat pe respectul pentru statul de drept şi instituţii performante, în serviciul tuturor cetăţenilor. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru efortul de reformă reală, în spirit european, pe care şi-l propune noul Preşedinte al Republicii Moldova şi a evidenţiat importanţa ca parteneri majori, precum UE şi SUA, să manifeste susţinere faţă de noua conducere democratică de la Chişinău.

Citește și: România, SUA și NATO vor să marcheze, anul viitor, 10 ani de la semnarea acordului privind scutul de la Deveselu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel