Discuţie bilaterală Ucraina-R.Moldova privind problema teritoriilor temporar ocupate

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: Deschide.md
sursa foto: Deschide.md

Ieri, în premieră a avut loc o vizită oficială la Chișinău a Ministrului pe problemele teritoriilor temporar ocupate şi persoanelor intern strămutate al Ucrainei, Vadim Cernâș, care a venit la invitația Viceprim-ministrului moldovean pentru reintegrare Cristina Lesnic, fiind însoțit de către Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova Ivan Gnatâșin.

Într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare se spune că vizita la Chișinău a demnitarului ucrainean este o continuare a dialogului bilateral, care a fost inițiat pe parcursul lunii septembrie curent în cadrul unei vizite de lucru la Kiev a vicepremierului responsabil de realizarea politicilor pentru reintegrarea țării, potrivit Deschide.md.

Oficialii au abordat un spectru larg de aspecte de interes comun, relevând experiența acumulată și lecțiile învățate în procesul de gestionare a problemelor curente din domeniul de competență, în special a celor generate de prezența conflictelor teritoriale nereglementate și cu menționarea măsurilor întreprinse pentru a identifica soluții viabile la necesități urgente întru a asigura onorarea obligațiilor pozitive față de cetățenii săi și a proteja drepturile fundamentale ale acestora.

Cu acest prilej, vicepremierul moldovean Cristina Lesnic a făcut o scurtă prezentare a evoluțiilor marcate în procesul de reglementare transnistreană, a subiectelor actuale de pe agendă și a gradului de implementare a înțelegerilor convenite pe marginea acestora, a dificultăților și a provocărilor întâmpinate în proces, a inițiativelor continue din partea reprezentanților Chișinăului pentru a rezolva probleme stringente și strategice, precum și a specificat unele elemente legate de funcționarea Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea a țării și de rolul proiectelor promovate prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării.

Pe dimensiunea drepturilor omului și a jurisprudenței CEDO pronunțate în privința  situației din regiunile cu conflicte nereglementare s-a menționat despre necesitatea divizării clare a aspectelor politice de cele juridice.

Omologul ucrainean a împărtășit experiența Ucrainei în gestionarea problemelor legate de teritoriile ocupate, precum și a adus sincere mulțumiri autorităților de la Chișinău pentru condamnarea intenției așa-ziselor structuri din Donbass de a organiza pretinse alegeri în toamna anului curent.

De asemenea, oficialii au discutat și alte subiecte de interes comun, inclusiv în materie de securitate regională, exprimând disponibilitatea de a instituționaliza o platformă de bază permanentă menită să aprofundeze cooperarea bilaterală și să fortifice dialogul dintre autoritățile de la Chișinău și Kiev.

În aceiași ordine de idei, interlocutorii au evidențiat oportunitatea de a dezvolta relații de parteneriat multisectoriale și de a desfășura schimburi constante de experiențe, utile și relevante pentru activitatea instituțiilor de profil ale părților. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel