Bogdan Aurescu și Dmitro Kuleba au discutat despre Legea minorităților. Kievul, dispus să negocieze ”la nivel de experți”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat astăzi cu omologul său ucrainean despre Legea minorităților naționale din Ucraina.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 11 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, se arată într-un comunicat al MAE.

Discuția dintre cei doi miniștri de externe a avut loc în continuarea convorbirii telefonice Iohannis - Zelenski, la 4 ianuarie 2023, în cursul căreia s-a convenit ca șefii diplomațiilor de la București și Kiev să poarte discuții pentru soluționarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina.

În urma discuției de astăzi, cei doi miniștri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuții la nivel de experți și o întâlnire a celor doi miniștri ai afacerilor externe, care va avea loc în perioada următoare. De asemenea, cei doi miniștri au stabilit să rămână în contact constant pentru coordonarea procesului.

 

Ce s-a discutat: Legea minorităților, dar și sprijinul pentru Ucraina

 

Aurescu a reamintit, în cadrul discuției, aspectele procedurale și de fond din Legea minorităților din Ucraina care au generat, la sfârșitul anului trecut, un val de nemulțumiri în România, dar și în rândul reprezentanților comunității românești, reflectate, altminteri, și în comunicarea MAE, prezentată către ministrul Dmitro Kuleba.

La rândul său, Dmitro Kuleba a punctat subiectele discutate astăzi - sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva agresiunii rusești, noi sancțiuni pentru F. Rusă, susținerea parcursului Ucrainei pentru aderarea la UE.

Dmitro Kuleba

Kuleba a confirmat că a fost discutat și subiectul minorităților, subliniind că cele două părți ”au stabilit să intensifice consultările în privința drepturilor minorităților”.

Ministrul român de externe a remarcat faptul că subiectul Legii minorităților nu este unul nou pe agenda discuțiilor bilaterale și a amintit ”dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmitro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut”.

Bogdan Aurescu

Șeful diplomației române a solicitat întreprinderea de pași concreți pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părții române în ce privește problematica minorităților din Ucraina și a reiterat necesitatea recunoașterii, de către Ucraina, a inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”. 

Aurescu a confirmat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a făcut referire la sprijinul solid și cuprinzător al țării noastre pentru Ucraina și poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel