Discuție aprinsă între Lavrov și Guterres în Consiliul de Securitate. ”SUA a îmbrățișat politica de distrugere a arhitecturii ONU”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov
ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat astăzi Consiliului de Securitate al ONU că lumea a ajuns într-o situație mai periculoasă decât a fost în timpul Războiului Rece. Lavrov a prezidat o reuniune privind multilateralismul și Carta ONU, în vreme ce Rusia prezidează Consiliul de Securitate format din 15 membri.

În timpul sesiunii, Lavrov a avut un schimb de replici cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Guterres a spus că invazia Ucrainei de către Rusia provoacă „suferință masivă și distrugere țării și oamenilor săi” și a cerut „răspunsuri eficiente” imediate. El a susținut că atacul rusesc încalcă direct principiile dreptului internațional și însăși Carta ONU.

SG ONU a subliniat că sistemul multilateral se află în cea mai mare criză de la înființarea Națiunilor Unite. „Tensiunile dintre marile puteri sunt la cote maxime. La fel și riscurile de conflict, din cauza accidentului sau a judecății greșite”, a spus Guterres.

Rusia se ascunde după mecanismele ONU

 

Ca răspuns, Serghei Lavrov, responsabil cu politica externă a Rusiei în ultimii 19 ani, a dat vina pe SUA și pe aliații săi occidentali.

El a spus că ONU „trece printr-o criză profundă” și că SUA au înlocuit dreptul internațional cu „o anumită ordine bazată pe regulile lor”. Lavrov a spus că SUA „a îmbrățișat politica de distrugere” a arhitecturii ONU.

Discursul oglindește de fapt noul Concept de politică externă a Federației Ruse. În documentul prezentat săptămânile trecute, se neagă orice referire la respectarea dreptului internațional bazat pe norme (”un grup restrâns de state încearcă să înlocuiască sistemul ONU cu conceptul de ordine mondială bazată pe reguli”, se arată în document).

De ce folosește Rusiei sistemul actual al ONU? Un singur exemplu este edificator: Moscova cere ca toate sancțiunile internaționale să fie filtrate prin mecanismul CS ONU (”îmbunătățirea mecanismului de aplicare a sancțiunilor internaționale, bazat pe competența exclusivă a Consiliului de Securitate al ONU în problema introducerii unor astfel de măsuri”).

***

Ministrul rus de Externe a acuzat și Fondul Monetar Internațional (FMI) că „s-a transformat” într-un organism care lucrează pentru „a atinge obiectivele SUA și ale aliaților săi, inclusiv obiectivele de natură militară”. 

Lavrov a adăugat că SUA au pornit pe calea „distrugării globalizării, pe care o promovează de ani de zile ca fiind cel mai înalt bine al întregii omeniri”. 

El susține, în plus, că Washingtonul este ipocrit în aplicarea standardelor sale în diferite situații din întreaga lume: „SUA și aliații săi abandonează diplomația și caută o confruntare pe câmpul de luptă. Toate acestea se întâmplă în interiorul zidurilor ONU, create pentru a preveni ororile războiului”, afirmă dur Lavrov

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel