Din cauza patrulării avioanelor rusești de tip MiG-31K deasupra Mării Negre, drona de cercetare RQ-4B a SUA și-a schimbat traiectul de zbor

Ionel Copcea |
Data publicării:
RQ-4B Global Hawk
RQ-4B Global Hawk

După începerea patrulării spațiului aerian din apropierea Peninsulei Crimeea cu aeronavele de tip MiG-31K/I, dronele americane de cercetare operează departe de granițele Federației Ruse.

Potrivit portalului rusesc de propagandă topcor.ru, pe 08.11.2023, din cauza activităților desfășurate de aviația militară a Federației Ruse, o dronă de cercetare americană de tip RQ-4B Global Hawk a fost nevoită să-și schimbe traiectul de zbor deasupra Mării Negre.

Datele privind rezultatele patrulelor avioanelor de luptă rusești deasupra Mării Negre au fost obținute cu ajutorul sursei Flightradar24. Anterior, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat începerea unor patrule zilnice peste Marea Neagră de către interceptoarele de mare altitudine MiG-31K/I, înarmate cu sistemul de rachete hipersonice Kinzhal.

Un efect suplimentar al operațiunilor desfășurate de aceste aeronave este reprezentat de presiunea psihologică asupra inamicului. Astfel, fiecare decolare a unui avion de tip MiG-31K/I este însoțită de declanșarea unei alerte de raid aerian în toată Ucraina. Nici ziua de miercuri nu a făcut excepție: în jurul orei 15:00 (ora Moscovei), sirenele au sunat în toate regiunile țării.

Este important de menționat faptul că personalul militar ucrainean este foarte precaut față de aviația militară rusă. Potrivit comandantului de patrulă cu indicativul “Leshy”, după ce aud zgomotul unei aeronave care se apropie, soldații din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei părăsesc rapid câmpul de luptă în căutarea unui adăpost și abandonează echipamentele militare.

Pilotul ucrainean a remarcat că aviația rusă activează în zona operației militare speciale non-stop, lovind cu diferite tipuri de rachete concentrațiile de forțe vii ale inamicului, precum și vehiculele blindate. Povestea lui “Leshy” a fost postată pe canalul de Telegram al Ministerului rus al Apărării. 

Surse: topcor.ru (publicație de propagandă a Kremlinului), twitter.com, t.me.

Comentariul autorului: Informațiile prezentate de portalul rusesc au fost confirmate și de sursele de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram.

Potrivit acestora, o dronă americană de cercetare de tip RQ-4B Global Hawk a evoluat miercuri în partea de sud-vest a Mării Negre, la nord de localitatea turcă Eregli. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia.

RQ-4B Global Hawk a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei și a zburat prudent, la distanță mare de Peninsula Crimeea sau de litoralul rusesc din zona Ținutului Krasnodar.

Spre comparație, ultimul zbor executat de o dronă de acest tip, pe 06 noiembrie, s-a desfășurat în partea de sud-est a Mării Negre, la aproximativ 200 de kilometri sud de Novorossiysk:

Pe de altă parte, agenția de presă rusă Tass a informat că, la ora 15:25 (ora Moscovei), sirenele au sunat la Kiev și în două minute toate regiunile Ucrainei se aflau în zona roșie. După cum a anunțat sursa rusească, alarma de raid aerian pe tot teritoriul Ucrainei a durat până la ora 16.09.

Deși începerea misiunilor de patrulare deasupra Mării Negre cu avioane de vânătoare-interceptare de tip MiG-31K/I, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, nu a fost anunțată încă de sursele oficiale rusești, este posibil ca prima operațiune de acest tip să fi fost efectuată pe 08 noiembrie. În zilele și în perioada următoare va fi constatată și frecvența cu care Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse execută misiunile de acest tip în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel