Dimensiunea relațiilor militare și de securitate dintre Iordania și statele din Golf

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Statele din Golful Persic au legături militare și de securitate puternice cu Iordania, în principal în ceea ce privește schimbul de experiență, exerciții comune și sprijin acordat armatei iordaniene cu arme și echipamente militare, precum și acorduri în domeniul militar și al securității. Acestea așteaptă cu nerăbdare să își consolideze relațiile cu Iordania, fiind convinse că relațiile dintre Golf și Iordania sunt un exemplu pentru întreaga cooperare arabă, în toate domeniile.

Evenimentele recente din Iordania, în care planurile de destabilizare a țării urmărite de unii oficiali naționali susținuți extern s-au suprapus cu exercițiile militare ale armatei iordaniene, au reflectat forța relațiilor sale cu statele din Golf și au confirmat rapid poziția acestora față de Amman.

 

Cooperarea militară

 

Qatarul este unul dintre cele mai importante state din Golf care participă la cooperarea militară cu Iordania, întrucât cele două țări au semnat anterior, în aprilie 2019, o serie de acorduri militare și de investiții în prezența vicepremierului și a ministrului de stat pentru afaceri în domeniul apărării Khaled Al-Attiyah și șefului statului major iordanian, general locotenent Mahmoud Fraihat, la acea vreme.

Qatarul și Iordania au efectuat anterior un antrenament comun, desfășurat între Forța de Securitate Internă (Lekhwiya) și Forțele Speciale iordaniene, ca parte a exercițiului "Garda Invincibilă 2019", în parteneriat cu forțele SUA, în cadrul pregătirilor pentru găzduirea Cupei Mondiale 2022.

Ca parte a eforturilor Qatarului de a sprijini forțele armate iordaniene, în aprilie 2018, opt transportoare de trupe dintr-un total de 44 au fost donate Ammanului de către Doha.

Potrivit armatei iordaniene, grantul qatariot reflectă profunzimea relațiilor iordaniano-qatariote și consolidează cooperarea militară bilaterală între cele două țări.

Pe lângă cooperarea militară qatariotă-iordaniană, există o cooperare iordaniano-saudită permanentă în domeniul relațiilor militare, întrucât cele două țări participă periodic la implementarea manevrelor militare comune între forțele armate saudite și forțele iordaniene.

Printre exercițiile care se desfășoară în comun se numără exercițiul "Sahab 2" în domeniul armelor de distrugere în masă și exercițiul comun "Abdullah 6".

Aceste manevre au ca scop consolidarea relațiilor și cooperării militare între cele două țări, schimbul de expertiză în domeniul militar, combaterea terorismului și gestionarea explozivilor și creșterea eficienței și pregătirii pentru luptă.

La nivel emiratian, există exerciții militare comune între unitățile iordaniene și emirate, iar regele iordanian Abdullah, în iunie 2019, s-a deplasat la Abu Dhabi pentru a observa exercițiile comune.

Ofițerii militari iordanieni acționează și ca consilieri în forțele armate ale EAU și Oman.

În ceea ce privește Bahrainul, acesta a dezvoltat relații militare cu Iordania, care au culminat cu înființarea Comitetului mixt pentru cooperare militară. Există și forțe iordaniene în Bahrain care lucrează pentru instruirea forțelor locale.

Acest comitet se reunește din când în când pentru a discuta bazele consolidării cooperării militare existente între cele două țări și modalitățile de dezvoltare a acestora, pe lângă discutarea unui număr de proiecte militare comune între cele două părți.

La fel ca în cazul Bahrainul, există și un comitet suprem mixt pentru cooperarea militară kuwaitiană-iordaniană, care are ca scop principal coordonarea cooperării militare între armata kuwaitiană și cea  iordaniană în diferite activități și programe militare, inclusiv exerciții și sesiuni comune.

Kuweitul a reînnoit anterior un acord de cooperare militară cu Forțele Armate Iordaniene, pe lângă discuțiile despre modalitățile de dezvoltare a cooperării militare bilaterale și de coordonare pentru îmbunătățirea nivelului de schimb de expertiză și capacități militare.

La fel ca în cazul statelor din Golf, există relații militare distincte între Sultanatul Oman și Iordania, întrucât cele două țări au semnat anterior Memorandumul de înțelegere în domeniul cooperării militare.

Acordul are ca scop schimbul de experiențe și cunoștințe în domeniile militare, cooperarea în stabilirea exercițiilor militare comune, organizarea de cursuri și programe educaționale, activități sportive și culturale și servicii medicale.

 

Scutul insulei

 

Generalul în retragere și expert militar, Yusef Al-Sharqawi, confirmă că Iordania are relații militare puternice cu țările din Golf de mai mulți ani, în special în domeniul instruirii, desfășurării exercițiilor militare comune și schimbului de experiență.

Unele țări din Golf consideră Iordania un important aliat strategic, în special Arabia Saudită, care a trimis o delegație specială la Amman după evenimentele recente soldate cu arestarea mai multor personalități politice.

Al-Sharqawi a susținut că Iordania ar trebui "să intre în forțele Peninsula Shield, în comanda militară unificată a statelor Consiliului Cooperării Golfului. Există forțe speciale iordaniene în unele țări din Golf care sunt responsabile de instruire, în special în domeniul artileriei și consultărilor de securitate".

 

Capacitățile armatei iordaniene

 

Armata iordaniană se află pe locul 74 printre cele mai puternice 140 de armate din lume și pe locul 11 între armatele din Orientul Mijlociu, conform site-ului american Global Fire Power.

Armata iordaniană deține 261 de avioane, printre care sunt confirmate 44 de avioane de luptă și interceptare,16 avioane de transport militar, 60 de avioane de antrenament și 5 avioane pentru misiuni speciale, precum și 136 de elicoptere, din care 47 de elicoptere de atac.

Elicopterele reprezintă 44% din forțele aeriene iordaniene, urmate de avioanele de antrenament cu 19,5% și avioanele de luptă cu 14,3%.

Forțele terestre iordaniene dețin 1.401 tancuri, 3.645 vehicule blindate, 461 tunuri autopropulsate, 84 de piese de artilerie de campanie și 88 de lansatoare de rachete.

Flota navală iordaniană este formată din 37 de unități navale, are un port și o flotă comercială formată din 32 de nave.

Iordania are 18 aeroporturi, iar bugetul anual alocat apărării este de 1,95 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel