Dictatorul Lukaşenko anunţă că va închide fabricile unde au avut loc proteste

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat, sâmbătă, că va închide fabricile unde au avut loc proteste şi a sugerat că muncitorii participanţi la aceste acţiuni vor fi concediaţi, informează Reuters, care citează agenţia de presă rusă RIA.

''Dacă o fabrică nu lucrează atunci haideţi să îi punem lacătul pe poartă începând de luni'', a spus Lukaşenko în oraşul Grodno, aflat în apropierea frontierei cu Polonia. ''Oamenii se vor calma şi vom decide pe cine invităm (la muncă) după aceea'', a adăugat el.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august, transmite Agerpres.

Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestelor. Lukaşenko a negat că ar fi fost comisă vreo fraudă în alegerile din 9 august.

Lituania i-a oferit azil candidatei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august. Fără a da nume, liderul de la Minsk a menţionat că organizatorii protestelor din Belarus ''stau peste hotare în ţări vecine'' şi se bucură de sprijin politic din partea liderilor statelor respective.

Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Citește și: Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko i-a ordonat armatei să apere integritatea teritorială a ţării

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel