Dezvoltare periculoasă: Mercenarii Wagner nu „plantează panseluțe” ci vor fi integrați în Statul unional Rusia - Belarus

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Evgheni Prigojin, conducătorul Wagner, declarând victoria printre ruinele Bahmutului. Foto: PMC Wagner
Evgheni Prigojin, conducătorul Wagner, declarând victoria printre ruinele Bahmutului. Foto: PMC Wagner

Luptătorii PMC Wagner vor face parte din Gruparea regională de trupe a Statului unional dislocată pe teritoriul Republicii Belarus. Acest lucru a fost anunțat, pe 16.07.2023, de surse rusești și bieloruse, care au citat membri ai structurilor de forță.

Astfel, unitățile PMC Wagner transferate în Republica Belarus se vor alătura Grupării regionale de trupe a Statului unional, în vederea consolidării acesteia. Mai mult, finanțarea “orchestrei” va fi realizată din fondurile Ministerului rus al Apărării și nu din resurse ale Republicii Belarus. Se presupune că, în acest fel, Gruparea regională de trupe de pe teritoriul Republicii Belarus va fi întărită în mod semnificativ. Deocamdată, oficialii de la Moscova și Minsk nu au comentat informațiile apărute ieri în presa rusă.

Primele coloane ale PMC Wagner au intrat deja în Republica Belarus. Unitățile “muzicienilor” sunt transferate în republică fără armele grele, care au fost returnate Ministerului rus al Apărării. În timp ce efectivele principale ale PMC Wagner se află în curs de redislocare, instructorii companiei au început pregătirea militarilor din Republica Belarus. Ministerul Apărării din republică a confirmat oficial faptul că specialiștii PMC Wagner au început să lucreze în apropiere de Osipovichi cu cei convocați pentru pregătire militară.

“Recruții își perfecționează abilitățile de deplasare pe câmpul de luptă și execută trageri tactice. În același timp, aceștia dobândesc noi cunoștințe în ceea ce privește pregătirea genistică și medicina tactică. Soldații PMC Wagner acționează ca instructori într-o serie de discipline militare”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Apărării al Republicii Belarus.

 

Ucraina își ia măsuri de precauție și transferă trupe suplomentare la granița cu Belarusul

 

Între timp, conform surselor ucrainene, oficialii de la Kiev au decis să desfășoare forțe suplimentare la granița cu Republica Belarus, deoarece nu exclud faptul că PMC Wagner ar putea lovi capitala Ucrainei, direct de pe teritoriul statului vecin.

Comentariul autorului: Federația Rusă și Republica Belarus au început să formeze Gruparea regională de trupe a Statului unional la începutul anului 2022, cu ceva mai mult de o lună înaintea invaziei militare rusești în Ucraina. 

Trupele ruse din cadrul acesteia au fost folosite deja pentru atacul asupra Kievului din primăvara anului trecut. Ulterior, gruparea a fost întărită permanent, partea rusă anunțând că aceasta va include până la 9.000 de militari ruși.

În a doua parte a conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina, trupele din Republica Belarus au fost folosite în scop de descurajare, obligând partea ucraineană să blocheze o parte din trupe în nordul țării, fără ca acestea să poată fi folosite în Donbas.

Începând cu luna martie 2023, Federația Rusă a declanșat un proces invers, repatriind militarii din Republica Belarus, pentru a-i trimite pe frontul din estul și sudul Ucrainei. Astfel, în prezent, în Republica Belarus se mai află doar contingente rusești restrânse, care deservesc tehnica militară aflată încă pe teritoriul acesteia, în principal mijloace de aviație și de apărare antiaeriană.

 

Amenințarea în nord crește după integrarea mercenarilor Wagner în Gruparea regională a Statului unional format din Rusia și Belarus

 

Integrarea luptătorilor PMC Wagner în Gruparea regională de trupe a Statului unional de pe teritoriul Republicii Belarus va face ca amenințarea unui nou atac asupra Ucrainei din direcția nord să prindă din nou contur.

După cum au sugerat o serie de experți militari ruși, un eventual atac în nordul Ucrainei nu va mai viza Kievul, ci va fi mutat mult mai la vest. Acesta ar avea ca obiectiv întreruperea aprovizionării armatei ucrainene cu arme și muniții occidentale, care, în cea mai mare parte, vin de pe teritoriul Poloniei.

În concluzie, se poate aprecia că devine din ce în ce mai evident faptul că luptătorii PMC Wagner “nu vor planta panseluțe” în Republica Belarus, ci se vor pregăti pentru declanșarea unor noi atacuri asupra Ucrainei.

Dealtfel, tot mai mulți specialiști militari, atât din Rusia, cât și din Occident, apreciază că după contraofensiva ucraineană va urma o ofensivă de proporții a părții ruse. Aceasta ar trebui să fie declanșată până la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel