Dezertoare și fostă agentă a informaţiilor militare, inculpată

Sebastian Florea / 13 feb 2019 / 22:05

O fostă agentă americană a informaţiilor militare a fost inculpată în SUA după ce a dezertat în Iran.

O fostă agentă a informaţiilor militare americane a fost inculpată în SUA pentru spionaj în favoarea Iranului, au anunţat miercuri mai mulţi înalţi responsabili de la Washington, relatează AFP şi dpa. Monica Witt, de 39 de ani, care a lucrat între 1997 şi 2008 pentru forţele aeriene ale SUA în serviciul de contraspionaj, apoi pe un post de consultantă până în 2010, este acuzată că a dezertat în Iran în 2013 din motive 'ideologice', au precizat aceştia în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.

Ea este suspectată că a 'dezvăluit regimului iranian un program de culegere de informaţii confidenţial şi identitatea unui agent al serviciilor de informaţii americane, punându-i viaţa în pericol', a spus John Demers, ministru adjunct al justiţiei. Un mandat internaţional de arestare a fost emis pe numele americancei, care este în prezent dată în urmărire. Patru iranieni au fost de asemenea inculpaţi pentru comiterea de atacuri informatice care au vizat cel puţin opt foşti colegi ai Monicăi Witt, în 2014 şi în 2015. Ei sunt suspectaţi că au încercat să introducă un software în computerele lor, de pe urma căruia obţineau informaţii Gardienii Revoluţiei.

'Este o zi tristă pentru SUA când unul dintre cetăţenii lor trădează ţara. Este încă şi mai trist când este vorba despre un membru al forţelor armate', a declarat Demers. 'Spionajul din partea actualilor sau foştilor membri ai comunităţii de informaţii reprezintă o ameninţare semnificativă pentru ţara noastră şi un pericol sporit pentru foştii lor colegi', a mai spus el. Ministerul Trezoreriei a anunţat la rândul său sancţiuni împotriva societăţii iraniene New Horizon, acuzată că a organizat conferinţe care i-au servit drept platformă pentru a o recruta pe Monica Witt. De asemenea, au fost adoptate sancţiuni împotriva unei companii iraniene suspectate că a participat la atacurile cibernetice.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy