Deși cetățenii ucraineni au strâns bani pentru ele, compania turcă Baykar va preda gratuit Ucrainei trei drone Bayraktar TB2

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bayraktar TB2, sursă foto: News Text Area (NewsTextArea.com)
Bayraktar TB2, sursă foto: News Text Area (NewsTextArea.com)

Potrivit presei internaționale, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor primi un nou lot de drone de atac Bayraktar TB2 produse în Turcia. Astfel, compania turcească Baykar a decis să livreze gratuit părții ucrainene trei drone de acest tip.

Reprezentanții companiei au anunțat că refuză fondurile strânse de cetățenii ucraineni pentru achiziționarea celor trei drone și urmează să le doneze armatei Ucrainei. Aceștia au precizat că fondurile colectate vor fi trimise “poporului care se luptă pentru Ucraina”.

“Compania Baykar nu va accepta plata pentru dronele TB2 și le va trimite gratuit pe frontul ucrainean”, se arată într-un mesaj al societății turcești.

Pentru prima dată, strângerea de fonduri publice pentru achiziționarea unei drone Bayraktar TB2 pentru Forțele Armate ale Ucrainei a fost efectuată în Lituania, la sfârșitul lunii mai. După acest model, în Ucraina s-a realizat o campanie de colectare de fonduri pentru cumpărarea a trei drone Bayraktar TB2. Acest lucru a fost anunțat pe 22 iunie de către voluntarul ucrainean Serghei Prytula. Potrivit declarațiilor acestuia, pentru trei drone de atac era necesară strângerea a 500 de milioane de grivne. Trei zile mai târziu, Prytula a informat că deja au fost strânse fonduri pentru achiziționarea a patru drone Bayraktar TB2.

“Obiectivul nostru era ca în șapte zile să strângem fonduri pentru trei drone Bayraktar. Însă, în trei zile, am colectat bani sufucienți pentru a cumpăra patru drone de acest tip pentru Forțele Armate ale Ucrainei”, a scris voluntarul ucrainean pe o rețea de socializare.

Deocamdată nu se cunosc alte detalii ale tranzacției și nu se știe când vor fi livrate efectiv dronele Bayraktar TB2. În Ucraina, dronele de acest tip sunt considerate în continuare printre cele mai bune drone din lume. Reprezentanții ucraineni afirmă că trupele ruse au suferit pierderi semnificative din cauza acestor drone.

 

TB2, un rol important în războiul din Ucraina

 

Comentariul autorului: Potrivit calculelor efectuate de partea rusă, de la începutul operației militare speciale din Ucraina, trupele rusești au doborât aproximativ 90 de drone de tip Bayraktar TB2. Deși nu au mai fost la fel de eficiente ca în Nagorno-Karakh, Siria sau Libia, dronele de producție turcească le-au pus probleme și militarilor ruși.

Între altele, Forțele Armate ale Ucrainei au întrebuințat dronele Bayraktar TB2 în zona Mării Negre, unde se pare că au jucat un rol important în distrugerea unor nave aparținând Flotei ruse din Marea Neagră, inclusiv a crucișătorului Moscova. De asemenea, acestea au fost folosite în timpul atacurilor executate împotriva Insulei Șerpilor, dar și a platformelor maritime rusești de extragere a gazelor naturale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel