Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Argentina a cerut NATO să devină unul dintre „partenerii globali” ai alianței de securitate, a declarat joi ministrul Apărării Luis Petri, în timp ce țara sa caută modalități de a consolida legăturile cu SUA și Uniunea Europeană, raportează agențiile de presă.

Ministrul Petri s-a întâlnit cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană și i-a înmânat o scrisoare prin care își exprimă interesul Argentinei de a deveni partener al alianței militare occidentale, a anunțat ministrul pe rețiaua X (Twitter).

„Am prezentat propunerile Argentinei de a explora probleme de interes comun, cum ar fi securitatea maritimă și consolidarea dialogului strategic de securitate. Vom continua să lucrăm la consolidarea relației noastre cu NATO”, se arată în comunicat.

Secretarul general adjunct al NATO a declarat că „Argentina joacă un rol important în America Latină” și a salutat „cererea sa de a explora posibilitatea de a deveni partener NATO”.

Dialogul politic al NATO cu Argentina a început la începutul anilor 1990. Buenos Aires a contribuit ulterior la operațiunile NATO din Bosnia și Herțegovina și Kosovo. Columbia este în prezent singura țară parteneră NATO din America Latină.

Potrivit NATO, partenerii globali lucrează cu membrii alianței pentru a împărtăși informații și a participa la exerciții militare. Partenerii globali ai NATO includ, printre alții, Australia, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Irak, Noua Zeelandă și Pakistan.

 

24 de avioane F-16 pentru Argentina

 

Danemarca va livra Ucrainei 19 avioane de luptă F-16, primele aeronave fiind așteptate să ajungă până la vară. Totuși, o parte din flota de F-16 a Danemarcei (care își înlocuiește aeronavele F-16 cu F-35 de generația a 5 a) va merge în America de Sud.

Argentina a semnat un acord pentru achiziționarea a 24 de avioane de luptă F-16 din Danemarca, un acord, evident, susținut de Washington care a dat acordul prealabil pentru transferul aeronavelor către Forțele Aeriene argentiniene.

Argentina a semnat acordul la Baza Aeriană Skrydstrup din Danemarca, pe 16 aprilie, valoarea contractului fiind de aproximativ 300 de milioane de dolari, potrivit oficialilor argentinieni.

Aeronavele F-16 vor înlocui învechitul A-4R Fightinghawk (un model din anii 50), un număr de 36 de avioane fiind cumpărate în 1994 din SUA și modernizate radical în Argentina, împreună cu Lockheed Martin. Primele livrări de F-16 sunt așteptate în cursul acestui an.

Avioanele F-16 vândute în Argentina sunt actualizate cu capabilități considerate comparabile cu F-16C Block 50/52, scrie TheAviationist.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel