Deputații canadieni acuză China de genocid împotriva uigurilor

Eduard Pascu |
Data publicării:

Deputaţii canadieni au adoptat luni o moţiune fără caracter obligatoriu asimilând tratamentul rezervat de China minorităţii sale uigure unui "genocid" şi îndemnând guvernul condus de Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, notează AFP.

Moţiunea, depusă la iniţiativa conservatorilor (opoziţie), a fost adoptată în Camera Comunelor cu 266 de voturi din totalul de 338. Ceilalţi deputaţi, în special miniştrii guvernului liberal al lui Justin Trudeau, s-au abţinut, transmite Agerpres.

Această moţiune recunoaşte că "uigurii din China au fost şi sunt supuşi genocidului".

Pentru a-şi susţine cererea, deputaţii au subliniat "îndoctrinarea politică şi antireligioasă", "munca forţată" şi "distrugerea siturilor culturale" pe care le suportă această minoritate musulmană din Xinjiang.

De asemenea, a fost adoptat un amendament la moţiune prin care se solicită mutarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 în cazul în care "genocidul" continuă.

Potrivit experţilor străini, peste un milion de uiguri se află în detenţie în lagăre de reeducare politică. Beijingul dezminte şi susţine că acestea sunt centre de pregătire profesională menite să îi îndepărteze de terorism şi separatism după o serie de atentate atribuite uigurilor.

"Conservatorii solicită guvernului liberal să respecte parlamentul şi să recunoască oficial că în China are loc un genocid", a declarat liderul lor, Erin O'Toole, care de mai multe luni a cerut autorităţilor de la Ottawa să îşi înăsprească tonul împotriva Beijingului.

"Guvernul Canadei analizează extrem de serios orice acuzaţie de genocid", a reacţionat într-un comunicat ministrul de externe, Marc Garneau, reamintind că Ottawa privilegiază o abordare concertată cu aliaţii săi privire la această chestiune. Premierul Justin Trudeau a recunoscut vineri că "au fost semnalate uriaşe încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang".

El a precizat, la finalul unei reuniuni a G7, că Ottawa se consultă cu partenerii săi din comunitatea internaţională cu privire la utilizarea termenului "genocid" deja folosit de administraţia lui Donald Trump.

Relaţiile dintre Canada şi China traversează o criză fără precedent de la arestarea, la sfârşitul anului 2018, a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a compatriotului său Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după cea a unui responsabil a grupului Huawei, Meng Wanzhou, pe aeroportul din Vancouver.

Directoarea financiară a gigantului chinez a fost arestată la cererea justiţiei americane care vrea să o judece pentru fraude bancare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel